Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hårdt presset Løkke: »Jeg har fuldstændig rene hænder«

En hårdt presset Lars Løkke Rasmussen tager afstand fra læk af fortrolige oplysninger og anklager om magtmisbrug. »Bryder man loven, har man ingen fremtid i Venstre,« siger han, men nægter at svare på centralt spørgsmål.

En omringet Lars Løkke Rasmussen veg uden om kendskab til skattesagen.
En omringet Lars Løkke Rasmussen veg uden om kendskab til skattesagen.

- Jeg har fuldstændig rene hænder.

Sådan lød det fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag eftermiddag mødte en samlet presse og en byge af kritiske spørgsmål om den tidligere regerings rolle i Helle Thornings-Schmidts skattesag.

- Man kan ikke have en fremtid i Venstre hverken som folkevalgt eller som ansat, hvis man begår lovovertrædelser, fastslog Lars Løkke Rasmussen blandt andet.

Journalisterne var ivrige efter at få svar på, om Lars Løkke har deltaget i møder i Venstre om Helle Thorning-Schmidts skattesag. Men netop dét spørgsmål var V-formanden ikke meget for at svare på. Herunder er spørgerækken renskrevet:

- Jeg har selvfølgelig ikke indgået i sagsbehandlingen, det siger selv selv. Det fyger i luften med påstande om magtmisbrug og politisk pression. Jeg har kun én interesse, og det er, at få afdækket disse påstande. Så sent som i går har skatteministeren over for mig slået fast, at han 100 procent kan stå inde for sin ageren som skatteminister, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Undskyld mig, Lars, men du svarer ikke på mit spørgsmål. Har du deltaget i møder om denne sag?

- Jeg har ikke deltaget i sagsbehandlingen.

Det er ikke det, jeg spørger om: Har du deltaget i møder om Helle Thornings skattesag i Venstre-regi?

- Du spørger. Og du får svar, som du spørger...

Jeg synes, at jeg spørger meget præcist.

- Det synes jeg faktisk ikke, at du gør.

Har du deltaget i møder i Venstre-regi om Helle Thornings skattesag?

- Jamen, det er ikke noget præcist spørgsmål, du stiller, argumenterede Lars Løkke Rasmussen. Senere samlede journalisterne tråden op igen:

Vi spørger, om du har deltaget i møder om Helle Thornings’ skattesag? Det ved du da.

- Om den skattesag? Jamen, hvad betyder det spørgsmål? Betyder det, om der har været sammenkomster i Venstre eller nogen som helst anden regi, hvor man har drøftet eller diskuteret, at der har været en skattesag? I så fald må jeg sige, at hvis jeg sagde, at jeg har overhovedet ikke være med til i nogen som helst sammenhæng - privat eller andetsteds - at ytre ord om, at der var en skattesag, så ville jeg nok være den eneste i hele verden, der ikke havde været med til det, lød det fra Løkke.

Vil ikke afvise Venstre-indblanding

Under valgkampen i september afviste han »på det skarpeste« at Venstre havde spillet en rolle i skattesagen. I dag ville han ikke længere give dén garanti:

- Når jeg har sagt det, er det fordi jeg troede på det. Jeg kan godt se, de alvorlige oplysninger, som er fremme hen over weekenden... sagde Løkke i dag.

Alvorlig sag for Venstre

Sagen om muligt magtmisbrug i forbindelse med håndteringen af Helle Thorning-Schmidts såkaldte skattesag er på få dage blevet udråbt til at være én af de største politiske skandaler i nyere tid.

Søndag besluttede Troels Lund Poulsen sig for at tage orlov fra Folketinget på ubestemt tid, efter Ekstra Bladet afslørede, at Lunds tidligere spindoktor Peter Arnfeldt havde tilbudt at lække Thornings fortrolige skattepapirer til avisen.

Se billedserien: Hovedpersonerne i sagen

Selv om den siddende regering forsikrer, at den planlagte kommissionsundersøgelse vil komme hurtigst muligt, risikerer der at gå ét- eller måske to år, før konklusionen ligger klar. I al den tid vil en mistanke om magtmisbrug klæbe ikke alene til Troels Lund Poulsen, men også til partiet Venstre og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, sagde DRs politiske analytiker, Ask Rostrup søndag.

Når først kommissionen har begyndt sit arbejde, kan den indkalde alle relevante personer som vidner. Det betyder altså, at både Troels Lund Poulsen, Peter Arnfeldt og Lars Løkke Rasmussen risikerer at skulle dele deres viden om sagen med omverdenen. Og sker dette, bliver det efter alt sandsynlighed for åbne døre, vurderer eksperter.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.