Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hårdt opgør om folkeskolen venter

Efter regeringens udspil til en folkeskolereform er banen kridtet op til et afgørende slag på arbejdsmarkedet. Det kan ende med konflikt og strejker, lyder vurderingen.

Eleverne i den danske folkeskole skal gå meget mere i skole end i øjeblikket, og lærerne skal skrue op for antallet af undervisningstimer. Samtidig skal der fokuseres endnu mere på dansk og matematik, ligesom eleverne skal have aktivitetstimer, der skal fremme deres alsidige udvikling, som det hedder.

Alt det - og en række andre punkter i regeringens udspil til en folkeskolereform - skal påbegyndes fra august 2014, siger undervisningsminister Christine Antorini (S). Inden vi når så langt er der dog lagt op til dramatiske overenskomstforhandlinger mellem KL og Danmarks Lærerforening.

- Det hele bliver afgjort på arbejdsmarkedet, hvor lærerne skal æde, at de skal undervise mere uden at få mere for det. Det bliver et meget principielt opgør, og jeg tror, at regeringen vinder det slag. Den alliance, regeringen har indgået med KL, er kolossal stærk, og man har brugt måneder på at planlægge opgøret med Danmarks Lærerforening, siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Regeringens udspil skal finansieres netop ved en »mere fleksibel anvendelse af lærernes arbejdstid«, som det hedder, men formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er bestemt ikke tilfreds med den del af udspillet.

- Det er ufatteligt, at regeringen tilsyneladende mener, at reformen kan finansieres ved, at lærerne skal være dårligere forberedt til undervisningen. Det giver ikke mening at give eleverne flere timer, hvis kvaliteten i undervisningen falder. Det afgørende for elevernes udbytte af undervisningen er ikke antallet af timer men indholdet i de timer, de har, siger han.

KL-formand Erik Nielsen er til gengæld »helt på linje med regeringens ambition om en ny skole, og vi er grundlæggende enige med regeringen om, hvordan vejen til en bedre skole skal anlægges«.

Overenskomstforhandlingerne begynder allerede torsdag, og Thomas Larsen vurderer, at forhandlingerne kan ende med konflikt.

- Der er ret stor risiko for konflikt i forhold til det forløb, der venter. En strejke kunne godt gå hen og blive resultatet, for det er klart, at det her forløb allerede nu er ekstremt ydmygende og frustrerende for Danmarks Lærerforening, siger Thomas Larsen.

De politiske forhandlinger på Christiansborg om folkeskoleudspillet ser umiddelbart overkommelige ud for regeringen.

Venstre tager tre konkrete krav med til forhandlingerne - eleverne skal blandt andet lærer hele tre fremmedsprog, lyder det - mens Konservative gerne vil have pillet regeringens aktivitetstimer ud, da de risikerer at føre til »SFO midt i skoletiden«. Dansk Folkeparti vil have sløjfet et forslag om at »styrke internationaliseringen« af folkeskolen.

De første politiske forhandlinger om folkeskolereformen indledes på fredag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks