Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gymnasieelever: Børn af ufaglærte skal hjælpes - ikke lukkes ude

50 procent af børn fra ufaglærte hjem vil ikke kunne komme i gymnasiet, hvis der indføres karakterkrav på 4.

København: Igen er der et klokkeklart bevis for, at et karakterkrav på 4 vil udelukke alt for mange unge mennesker fra gymnasierne.

Sådan siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Veronika Schultz, om en ny analyse fra Den Sociale Kapitalfond, der bygger på registerdata fra Danmarks Statistik.

Analysen viser ifølge Politiken, at 50 procent af børnene fra ufaglærte hjem ikke vil kunne komme i gymnasiet, hvis et adgangskrav på 4 bliver til virkelighed.

- Det er klart, at det kræver en større indsats at fastholde unge mennesker fra ufaglærte hjem, men den indsats skal ligge i, at man opjusterer indsatsen på uddannelserne i stedet for at lukke den gruppe ude, siger Veronika Schultz.

Karakterkravet er centralt i regeringens udspil til den gymnasiereform, der forhandles om i disse dage.

- Hvis politikerne indfører kravet, skal de gøre det med bevidstheden om, at børn af ufaglærte forældre har sværere ved at honorere kravet end andre, siger Kristian Jakobsen til Politiken.

Han er analysechef i Den Sociale Kapitalfond, der får midler fra blandt andet Tryg Fonden.

Undervisningsministeren ønsker ikke at kommentere analysen under de igangværende forhandlinger.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, erkender, at der er "en stor udfordring med at bryde den negative sociale arv".

- Vi skal ikke slække på de faglige krav til en boglig uddannelse. Når vi samtidig ved, at op mod halvdelen af de elever, der starter på gymnasiet med under 4, falder fra og får et unødigt nederlag, er det mest ærligt at være præcise på, hvad der kræves af faglige forudsætninger for at gennemføre en gymnasial uddannelse, skriver hun til Politiken.

Veronika Schultz er enig i, at de faglige krav skal hæves.

- Men jeg synes, at det er en meget snæver tilgang, vi har til de faglige krav. Man bør i stedet stille krav til modenhed og sociale kompetencer, for så tror jeg, man kan løfte rigtig mange på selve ungdomsuddannelsen, siger formanden.

Forhandlingerne om gymnasiereformen er skemasat til midten af maj, og alle partier er stadig med.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.