Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønlandsk uran splitter SF

Flere markante stemmer i SF-baglandet mener, at partiet skal fastholde nultolerancepolitikken i forhold til udvinding af uran i Grønland. Folketingsgruppen tøver.

Arkivfoto: John Rasmussen
Arkivfoto: John Rasmussen

I fjeldet ligger det, og i fjeldet skal det blive.

Sådan lyder det fra flere markante SFere i partiets landsledelse om den mulige udvinding af uran i den sydgrønlandske undergrund.

- Vi har jo altid stået vagt for miljøet, og for mig er det sådan, at det er en meget fornuftig politik. Den linje vil jeg anbefale SF at holde, siger Kristen Touborg, tidligere folketingsmedlem for SF og nuværende medlem af partiets landsledelse.

Fra et andet landsledelsesmedlem er meldingen lige så klar.

- Der er ikke noget, der begrunder, at udvinding af uran skulle være aktuelt eller interessant at gøre nu. Hverken miljømæssigt eller noget andet, siger Trine Mach.

Så Danmark bør holde fast i nultolerancepolitikken?

- Jeg har i hvert fald ikke hørt noget, der begrunder, at vi ikke skulle.

Spørgsmålet er kommet på tale, efter at et flertal i Folketinget - inklusiv Socialdemokraterne og de Radikale - har erklæret sig parat til ændre den såkaldte nultolerancepolitik om uranudvinding i kongeriget, hvis grønlænderne ønsker det. Politikken har været den gældende linje i 25 år, men i forbindelse med forarbejdet til en række mineprojekter har problemstillingen meldt sig, da uran som biprodukt vil overskride den grænse nultolerancepolitikken dikterer, og derfor vil sætte en stopper for jagten på andre råstoffer.

Traditionelt set ser SF yderst skeptisk på udvinding af uran og brugen af kernekraft, men i denne sag har meldingen fra SFerne på Christiansborg været mere uklar. Udenrigsordfører Steen Gade manede i går til ro, da grønlænderne endnu ikke selv har ytret ønske om at ville udvinde uran, og politisk ordfører Jesper Petersen siger i dag til Politiken, at SF ikke har gjort sin stilling op endnu.

Landsledelsesmedlem Poul Overlund-Sørensen er enig med Kristen Touborg og Trine Mach, men forstår også godt folketingsgruppens tøven ved det prekære spørgsmål.

- Det er jo et dilemma. På den ene side ønsker vi ikke at være koloniherrer, men på den anden side skal vi tage hensyn til energipolitik og ikke-spredningssynspunktet, og der ville jeg personligt have valgt at prioritere de to sidste, siger han.

- Hvis de andre regeringspartier hælder entydigt til den ene side, og man selv står et andet sted, så er det fair nok, at den ender et andet sted, end der hvor man selv startede. Men jeg ville finde det rigtigt, hvis vi havde startet med at prioritere den gamle aftale om nultolerance, siger Poul Overlund-Sørensen og kalder det for en "trist konklusion", hvis netop denne tankerække ligger bag.

Umiddelbart ligger udvinding af uran ikke lige for i Grønland. I weekenden holdt SFs grønlandske søsterparti IA, der også er det bærende regeringsparti, landsmøde, og besluttede ved den lejlighed at fastholde støtten til nultolerancepolitikken. Den politiske situation på Grønland kan dog hurtigt ændre sig, da der i løbet af de næste måneder kommer en rapport, der gennemgår blandt andet miljø- og sundhedskonsekvenser ved udvinding af uran, og hvis rapporten taler for det, så er et flertal udenom IA klar til at ophæve nultolerancepolitikken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.