Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønland trækker klage til FN over Danmark tilbage

På grund af unøjagtigheder trækker Grønlands Landsstyre en klage over Danmark, som er sendt til FN, tilbage.

ARKIVFOTO:  Fakkeloptog for Grønland. (Foto: Elias Nielsen/Scanpix 2017)
ARKIVFOTO:  Fakkeloptog for Grønland. (Foto: Elias Nielsen/Scanpix 2017)

Det grønlandske landsstyres nye udenrigsansvarlige, Suka Frederiksen, trækker Grønlands klage over Danmark til FN tilbage.

Det skriver Grønlands radio, KNR.

I et brev til FN-rapportøren for rettigheder for oprindelige folk skriver Suka Frederiksen, at Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, ser sig nødsaget til at trække klagerne tilbage på grund af unøjagtigheder.

Naalakkersuisut kan derudover ikke bakke op om de informationer, der indgår i klagematerialet. Derfor beder den grønlandske udenrigsminister altså om at få trukket klagen tilbage.

Det er Vittus Qujaukitsoq, som er hovedmanden bag klagerne. Indtil for nylig var han medlem af Naalakkersuisut. Han var blandt andet ansvarlig for Grønlands udenrigsanliggender.

Der har i løbet af onsdagen været spekuleret i, om Vittus Qujaukitsoq havde handlet uden om det øvrige Naalakkersuisut og klaget over Danmark til tre instanser under FN.

Qujaukitsoq har gjort klart, at han mente, at han havde sikret sit mandat i sagen.

»Jeg har jo sikret mig, at der i Naalakkersuisut og efterfølgende også var opbakning fra udvalget (udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, red.),« siger Qujaukitsoq til KNR.

Var udvalget orienteret om, at du havde sendt klagen til FN?

»Som jeg sagde, så har brevet til den daværende udenrigsminister været behandlet, også i forhold til Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg helt tilbage i oktober,« sagde Qujaukitsoq tidligere på dagen til KNR.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.