Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønland kræver klar uran-aftale fra Thorning

Det er helt nødvendigt at finde klare retningslinjer, når det kommer til en aftale om udvinding og eksport af uran i Grønland, understreger landsstyreformand Aleqa Hammond. Thorning håber på en aftale i slutningen af året.

Landsstyreformand Aleqa Hammond og statsminister Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet onsdag.
Landsstyreformand Aleqa Hammond og statsminister Helle Thorning-Schmidt i Statsministeriet onsdag.

Når Danmark og Grønland skal findes fælles fodslag om en aftale, der skal gøre det muligt for Grønland at begynde udvinding og eksport af uran fra den grønlandske undergrund, er det helt nødvendigt, at retningslinjerne er soleklare.

Det understreger landstyreformand Aleqa Hammond på et fælles pressemøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag.

»Det er vigtigt for os, at vores fremtidige samarbejdsaftale omkring uran, som har med udenrigs- forsvars- og sikkerhedspolitik at gøre, at vi har en gensidig forståelse for, hvilke definitioner vi har med at gøre i henhold til Selvstyre- og Grundloven,« siger Aleqa Hammond.

I øjeblikket arbejder en fælles arbejdsgruppe på en samarbejdsaftale, men på pressemødet erkender både Thorning og Hammond, at der fortsat er et godt stykke vej igen, når det kommer til Grønlands ret til selv at bestemme over udvinding og eksport af uran.

Fra grønlandsk side er det helt centralt, at man selv står med retten til at forhandle eksporten fra den grønlandske undergrund, erklærer Aleqa Hammond.

»Kompetencen til at kunne forhandle udenrigsspørgsmål, også i henhold til vores råstoffer, er et emne, som vi sætter meget stor vægt på,« siger hun og uddyber:

»Det er vigtigt, at vi har kompetencen til at kunne forhandle på områder såsom råstofområder. Hvilke områder, Danmark skal ind over, skal defineres meget klart, og det er også spørgsmål, som skal defineres i henhold til vores samarbejdsaftale,« siger hun.

På pressemødet fastslår Thorning, at spørgsmålet om uran hører ind under netop forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitikken, hvilket Danmark har ansvar for, og derfor kommer man ikke videre uden en samarbejdsaftale.

»Den er grundlaget for, at man kan påbegynde det her arbejde og lave udvindingstilladelser, og derfor er den nødvendig for at komme videre med det her område,« siger Thorning.

Ifølge begge parter er man omkring halvvejs med en samarbejdsaftale, og efter planen skal den sidste halvdel gøres færdig hen mod slutningen af 2014.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.