Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grænsekontrol blev indført hen over hovedet på politiet

Når Danmark tidligere har indført midlertidig grænsekontrol er det sket på Rigspolitiets opfordring.

København: Regeringen valgte at kortslutte mange års praksis, da den indførte kontrol ved den dansk-tyske grænse, skriver Jyllands-Posten.

Det skete nemlig uden en konkret indstilling fra politiet, sådan som proceduren hidtil har været. I flere svar til Folketinget fremgår det, at en beslutning om grænsekontrol træffes af integrationsministeren "på baggrund af Rigspolitiets indstilling".

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) blev så sent som i december foreslået af sit embedsværk at afvise grænsekontrol med det svar, at hun ikke havde modtaget "en sådan indstilling", viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Men 4. januar valgte Venstre-regeringen alligevel at igangsætte grænsekontrollen, og siden er den blevet forlænget fem gange.

I ingen af tilfældene er det sket på baggrund af "konkrete indstillinger fra Rigspolitiet", oplyser Udlændingeministeriet.

- Der har i hvert tilfælde været tale om en samlet vurdering af situationen, hvori oplysninger fra Rigspolitiet om blandt andet situationen ved den dansk-tyske grænse er indgået, skriver ministeriet.

Politiets indstilling er central, fordi Danmark ifølge Schengen-reglerne kun må indføre midlertidig grænsekontrol, hvis "der foreligger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed".

Det er kun sket to gange tidligere: op til EU-topmødet i 2002 og klimatopmødet i 2009. Begge gange skete det efter indstilling fra politiet.

Den aktuelle grænsekontrol blev besluttet på et møde i regeringstoppen i januar.

Grænsekontrollen kører nu på fjerde måned og betyder, at politikredsene i alt må afsætte godt 200 betjente i døgnet til opgaven.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få et interview med Inger Støjberg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.