Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gøglerskolen blev hans skæbne

Selv om regeringstoppen fastholder sin opbakning, trækker Uffe Elbæk sig fra posten som kulturminister. Det eneste rigtige at gøre, lyder det fra en politisk kommentator.

- Sagen er efter min mening ikke stor nok til, at han behøver at gå af.

Sådan lød den første kommentar fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efter at hendes kulturminister, Uffe Elbæk (R), onsdag besluttede at trække sig fra regeringen på grund af den kritik, han har mødt på grund af sit nære forhold til gøglerskolen AFUK.

Hans egen partileder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), fastholdt også sin fulde tillid til kulturministeren, men alligevel valgte han altså at gå.

- Hele forløbet har overskygget regeringens projekt om at skabe et solidarisk og bæredygtig samfund. Det kan jeg ikke leve med, forklarede Uffe Elbæk.

Det blev paradoksalt nok Akademiet for Utæmmet Kreativitet, der endte med at fælde ministeren, som kom med i regeringen som et nærmest ubeskrevet politisk brev og med betegnelser som uortodoks og innovativ hæftet på sig. I hjembyen Aarhus havde Elbæk skabt sig et ry som en idérig og kreativ iværksætter, blandt andet som stifter af uddannelsen Kaospiloterne, og alternativ kultur, som det blandt andet praktiseres på AFUK, har altid stået hans hjerte nær.

For AFUKs vedkommende betød det, at Kulturministeriet henlagde en række debatmøder til skolens lokaler, en praksis, som fortsatte, da ministerens ægtemand blev ansat på skolen. I sig selv er sagen - som statsministeren siger - ikke nødvendigvis stor nok til at vælte en minister, men da Elbæk tirsdag under et samråd i Folketingets Kulturudvalg skiftede forklaring om, hvorvidt han var blevet advaret mod at holde møder på AFUK af sine embedsmænd, rullede den politiske lavine.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, traf Uffe Elbæk den eneste rigtige beslutning, da han valgte at trække sig.

- Indtil samrådet var han sikker på at kunne fortsætte, men da der bredte sig et indtryk af, at han forsøgte at skjule oplysninger, underskrev han sin egen dødsdom, siger han.

Kulturpolitikere fra begge sider af sagen skød hårdt mod ministeren under samrådet, men dagen derpå forstår de ikke, at han trækker sig, inden sagen er undersøgt til bunds.

- Vi bad statsrevisorerne om en undersøgelse, og vi havde da gerne set, at den proces var blevet gennemført, så vi kunne træffe en beslutning om, hvad der skulle ske på et så oplyst grundlag som muligt. Uffe Elbæk har i dag kortsluttet den proces ved at gå af, og så må vi jo bare tage det til efterretning, siger Per Clausen (EL).

- Vi var klar til at afvente den undersøgelse, og derfor synes vi, at beslutningen er truffet for tidligt, lyder det fra Michael Aastrup Jensen (V).

Spørgsmålet er nu, hvem der skal være kulturminister efter Elbæk. Berlingske erfarer onsdag, at tre radikale folketingsmedlemmer er i spil: Sofie Carsten Nielsen, Camilla Hersom og Marianne Jelved.

Politisk redaktør Jesper Termansen fra Radio24syv vurderer, at Sofie Carsten Nielsen er favorit til at overtage Kulturministeriet. En anden mulighed er, at kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) afgiver ligestillingsområdet og i stedet bliver kirke- og kulturminister.

- Så får Sofie Carsten Nielsen Ligestillingsministeriet. Det kender hun i forvejen, da hun tidligere har været kontorchef i netop det ministerium. Men det mest sandsynlige er, at hun bliver kulturminister, siger Jesper Termansen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.