Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

God taktik på valgnatten kan sikre partier magten i kommuner

Ikke kun stemmeantal afgør partiers valgsucces. Også evnen til at opbygge relationer og taktik spiller ind.

Københavnere står i kø til at stemme på Københavns Rådhus under Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017.
Københavnere står i kø til at stemme på Københavns Rådhus under Kommunalvalget 2017, tirsdag den 21. november 2017.

Når stemmerne er talt op efter kommunalvalget, starter forhandlingerne om, hvordan de nye kommunalbestyrelser skal indrette sig de næste fire år.

Og det er ikke kun antallet af stemmer, der spiller ind på magtfordelingen i kommunerne. Det vurderer politisk kommentator Erik Holstein, Altinget.

»Der er også taktisk sans, og om man er dygtig i konstitueringsforhandlingerne, som kan være meget giftige. Det er afgørende, og det har flyttet mange borgmesterposter gennem tiden.«

»Og så handler det også om, om man i den foregående valgperiode har formået at opbygge gode personlige relationer til dem, man skal forhandle med på valgnatten,« siger han.

Ved kommunalvalget i 2013 bevarede Socialdemokratiet titlen som kommunernes største parti med 29,5 procent af stemmerne. Venstre blev det næststørste parti med 26,6 procent af stemmerne.

Men i mange kommuner trak Socialdemokratiet tilsyneladende det korteste strå i konstitueringen.

Partiet endte med 33 borgmestre. Det var en markant nedgang fra 49 borgmestre før valget. Venstre fik derimod 46 borgmesterposter mod 31 efter valget før.

»Sidst fik Venstre urealistisk mange borgmesterposter, i forhold til hvor mange stemmer partiet fik,« siger Erik Holstein.

»De var de simpelthen bedre forhandlere og bedre trænet end socialdemokraterne,« tilføjer han.

Hos Socialdemokratiet har man lært af sidste kommunalvalg. Det siger partisekretær Jan Juul Christensen.

Derfor har man denne gang sat ind med grundig forberedelse af spidskandidaterne. Blandt andet har partiet samlet dem i et forum, hvor siddende borgmestre og kommunalpolitikere har delt deres erfaringer med konstituering.

»Vi kunne jo konstatere, at vi tabte en del borgmesterposter for fire år siden i konstitueringen,« siger Jan Juul Christensen

»Så vi har lyttet til, hvad nogle af politikerne fortalte om det. På den baggrund har vi valgt at bruge ekstra tid på forberedelse og på at tale forskellige muligheder igennem med kandidaterne.«

Hos Venstre fortæller partisekretær Claus Richter, at det er kutyme i partiet, at alle partiets 98 spidskandidater bliver tilbudt et uddannelsesforløb.

»Det sker selvfølgelig med henblik på at få mest mulig politisk indflydelse til partiet Venstre ude i kommuner og regioner.«

»Mange af dem er nye og har ikke prøvet det før. De skal lære, hvordan man udregner antallet af mandater, og hvordan man starter forhandlingerne op,« siger han.

Ifølge Erik Holstein tilbyder flere af partierne hjælp til kandidaterne både før og under konstitueringsforhandlingerne. For eksempel har flere partier erfarne politikere siddende klar ved telefonen med gode råd på valgnatten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.