Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gjerskov vil skåne mælkebønder

En omlægning af EUs landbrugsstøtte risikerer at koste kvæg- og mælkeproducenter dyrt. Fødevareminister Mette Gjerskov håber, at forhandlinger kan lette byrden.

I løbet af sommeren skal den store, europæiske landbrugsreform forhandles på plads, og et af de centrale punkter er den omstridte landsbrugsstøtte.

EU-Kommissionen ønsker et opgør med de enkelte landes fordeling af pengene, så det eksempelvis ikke er muligt at give visse typer landmænd mere i støtte end andre. I Danmark vil det især gå ud over kvægbønderne, som får mere i støtte end deres svine- og planteproducerende kolleger, men fødevareminister Mette Gjerskov (S) håber, at hun kan være med til at mindske slaget mod kvæg- og mælkeproducenterne.

Fødevareministeren mødes mandag med sine europæiske kolleger i Bruxelles for at forhandle en delaftale om den såkaldte interne omfordeling af støttemidlerne. Her vil hun støtte et kompromisforslag fra det irske formandskab.

»Hvis Kommissionens forslag bliver gennemført, vil danske mælkeproducenter miste op mod halvdelen af støtten fra EU. Det svarer til omkring 600 millioner kroner årligt, og det vil være en katastrofe, for erhvervet er i forvejen presset,« siger Mette Gjerskov.

»Det optimale ville være, hvis Kommissionen blander sig helt uden om, men med den irske model vil producenterne kun miste mellem fire og seks procent i støtte,« forklarer hun.

Spørgsmål: Hvorfor skal der være forskel på EU-støtten til svineproducenter og mælkeproducenter?

»I det hele taget vil vi jo gerne have mindre landsbrugsstøtte, men landmænd med kvægbesætninger er hårdt ramt af konjunkturerne, mens der er mere optimisme på andre områder. Det ville være ærgerligt, hvis det var landbrugsstøtten, som fik læsset til at vælte, og det er mit indtryk, at de øvrige landmænd accepterer forskellen på støtten,« siger fødevareministeren.

Hun forventer, at delaftalen om den interne omfordeling falder på plads mandag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.