Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ghettoområde: Dobbelt straf til mindre kriminalitet løser ikke noget

Højere straffe i ghettoområder er ikke den rigtige medicin, mener formand for Brabrand Boligforening.

Arkivfoto: Gellerupparken i Aarhus.
Arkivfoto: Gellerupparken i Aarhus.

I et nyt udspil på ghettoområdet foreslår justitsminister Søren Pape (K), at der skal kunne gives dobbelt straf til personer, der udøver kriminalitet i et ghettoområde.

Men ikke bare er det på kant med principperne i et retssamfund, det er også den forkerte måde at gribe problemet an på. Det mener Keld Albrechtsen, der formand for Brabrand Boligforening, som blandt andet omfatter Gellerupparken, der er opført på regeringens liste over ghettoområder.

»Lige den idé er vi langt fra sikre på, rammer inden for skiven. Den fordobling af straffen til - som vi forstår det - mindre kriminalitet, tror vi ikke løser problemet.«

»Det vil især ramme helt unge, der måske er på vej ind i en bande eller ud i kriminalitet. Jeg mener ikke, at det, de har brug for, er at blive kriminaliseret yderligere. De skal hjælpes til at komme væk,« siger Keld Albrechtsen.

Han er samtidig noget skeptisk over for, at hans medlemmer pludseligt skal kunne få dobbelt straf i forhold til andre borgere i Danmark. Det strider imod det grundlæggende retsprincip, at alle er lige for loven.

»Det er vi meget betænkelige ved. Selv idéen om, at man tager bestemte områder ud og indfører særlig strafferet i de områder er meget betænkelig.«

»Så det er ikke noget, vi er glade for. Så med tanke på, at den kriminalpræventive effekt er lille og man rykker ved retssikkerheden, så mener vi ikke, at det er en god idé,« siger Keld Albrechtsen.

Han noterer sig samtidigt, at der er meget nybyggeri på vej i blandt andet Brabrand. Og forventer, at udsigten til dobbelt straf nok ikke er noget, der sender boligpriserne eller investeringslysten op.

»Der er problemer herude, og sidste år var der mange skyderier som følge af hård bandekriminalitet. Og det gav en kraftig og helt nødvendig politiindsats.«

»Bandekriminaliteten må ikke bagatelliseres. Så der er behov for en særlig indsats. Men lige dette her redskab synes vi ikke rammer der, hvor der er brug for det,« afslutter Keld Albrechtsen.

Brancheorganisationen BL Danmarks Almene Boliger opfordrer til at have permanent tilstedeværende politi og frygter ikke en stemplende effekt ved indførelse af strafzoner, der gælder for alle, der begår kriminalitet i zonen.

»Hvis det indføres for alle, uanset om man bor i området eller ej, kan det virke fremmende for trygheden at have en skærpet straf i området,« siger Bent Madsen, direktør i BL.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.