Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fyrværkeribranchen frygter logistisk kaos

Både fyrværkeribranchen og Dansk Erhverv er åbne over for erhvervs- og vækstministerens udmelding om, at fyrværkeriperioden muligvis skal forkortes. De frygter dog logistiske problemer med raketsalget.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).
Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

En kortere periode med lovlige raketter og helsehyl er en god idé, lyder det fra både Dansk Erhverv og Fyrværkeribrancheforeningen. Men hvis salgsperioden for fyrværkeri også skal forkortes, kan det føre til et logistisk kaos.

Udmeldingen kommer, efter erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) torsdag har åbnet for at kigge på de gældende fyrværkeriregler og har bedt Sikkerhedsstyrelsen om at se på mulighederne for en kortere affyringsperiode og en muligvis tilsvarende kort salgsperiode.

- Der vil komme et flaskehalsproblem, hvis en forholdsvis stor mængde fyrværkeri skal igennem systemet på kortere tid. Det vil både skabe problemer for dem, der skal ud og kontrollere salgsstederne, som pludselig skal til at køre rigtig stærkt, og så vil logistikken hos de enkelte forhandlere også blive presset, siger direktør i Fyrværkeribrancheforeningen, Karsten Nielsen.

I dag må der sælges fyrværkeri fra 1. december til 31. december, og raketterne må fyres af fra den første dag i december til 5. januar. Fyrværkeriforhandlere må opbevare 250 kilo fyrværkeri ad gangen i en 20 fods container, og en dansk forbruger må køre af sted fra butikken med maksimalt fem kilo raketter og heksehyl i bilen.

- Så kan der i værste fald kun være fyrværkeri til 50 kunder i sådan en container, og hvis salgsperioden bliver meget kort, vil forhandlerne blive nødt til at få fyrværkerileveringer flere gange om dagen i stedet for den ene gang, de typisk får nu. Og fyrværkeri er altid farligt, når det bliver transporteret, så det vil vi gerne gøre så sjældent som muligt, siger Karsten Nielsen.

Samme melding kommer fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der også har sikkerhedsbekymringer.

- Hvis salgsperioden bliver yderligere forkortet, bliver det meget svært at få logistikken til at gå op, da der så vil opstå et behov for at transportere meget fyrværkeri inden for en kort periode, og det kan udgøre et væsentligt faremoment med meget fyrværkeri på vejene på én gang, siger chefkonsulent Michael Ostenfeld.

Han understreger samtidig, at Dansk Erhverv »ikke har noget imod, at ministeren overvejer at forkorte affyringsperioden og har forståelse for de borgere, der måtte føle sig generet af fyrværkeriet«.

- Men det er et stort problem, hvis hun også ønsker at forkorte salgsperioden, siger Michael Ostenfeld.

Fyrværkeribrancheforeningen roser Annette Vilhelmsen for at ville fremsætte et lovforslag på baggrund af anbefalinger fra Sikkerhedsstyrelsen, for ifølge Karsten Nielsen er det altid en god idé at se på, om der er noget, der kan gøres anderledes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.