Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FTF vil forbyde sanktioner mod offentligt ansattes ytringer

Det skal skrives ind i loven, at man ikke må sanktionere offentligt ansattes lovlige ytringer, mener FTF.

København. Det skal gøres ulovligt for arbejdsgivere at fyre eller degradere offentligt ansatte for at ytre sig på lovlig vis.

Det mener hovedorganisationen FTF i kølvandet på en melding fra Ombudsmanden, der ser det som et stigende problem, at offentligt ansatte ikke tør tale frit af frygt for at blive fyret.

- Vi mener, at man bør føje til loven, at man ikke må sanktionere offentligt ansattes lovlige ytringer. Når vi siger sanktionere, så handler det om, at man ikke må fyre, degradere eller sikre, at folk ikke kan gøre karriere, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

I FTF, der organiserer 450.000 offentligt og private ansatte, oplever man samme tendens som Ombudsmanden.

- Det kan være menige medarbejdere, der siger, at det, der foregår, er uhensigtsmæssigt, at man prioriterer forkert, og at man også siger det uden for lederens kontor, siger hun og fortsætter:

- Så bliver man indkaldt til en kammeratlig samtale, hvor vedkommende får at vide, at hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, så skulle du tage at finde dig et andet sted.

Bente Sorgenfrey mener, at det er bekymrende for et retssamfund.

- Det er helt afgørende, at man som offentligt ansat kan ytre sig, når vi taler om lovlige ytringer og ikke noget, der er tavshedsbelagt, siger hun.

- Vi har brug for, at offentligheden ved, hvad der foregår i den offentlige sektor. Og derfor er det vigtigt også at have offentligt ansatte, der tør ytre sig, og som også peger på kritiske ting.

I tirsdags kaldte Folketingets Ombudsmand det "meget kritisabelt" og et alvorligt angreb på ytringsfriheden, at forsvarschef Peter Bartram for nylig truede sine ansatte med fyringer, hvis de udtrykte sig illoyalt om Forsvaret på sociale medier.

Senest viser en ny opgørelse ifølge Politiken, at ombudsmand Jørgen Steen Sørensen på dette område har modtaget og kritiseret flere sager på de seneste to år end de foregående fire år tilsammen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.