Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frivillig ammerådgivning frygter ringestorm ved strejke

Forældre og Fødsel beder overenskomstparterne om at nå frem til en løsning, så konflikt kan undgås.

Foreningen Forældre og Fødsel, der repræsenterer gravide, fødende og barslende familier, oplever de, at mange gravide er svært bekymrede over konsekvenserne ved en strejke.
Foreningen Forældre og Fødsel, der repræsenterer gravide, fødende og barslende familier, oplever de, at mange gravide er svært bekymrede over konsekvenserne ved en strejke.

København. Bliver det til konflikt i forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte, er det ikke kun dem, der arbejder, der bliver ramt.

Også kvinder på barsel er blandt dem, der ser bekymrende til ved udsigten til en strejke.

Det fortæller foreningen Forældre og Fødsel, der repræsenterer gravide, fødende og barslende familier.

I foreningen oplever de, at mange gravide er svært bekymrede over konsekvenserne ved en strejke.

- Akutberedskab, hvad er det? Hvor mange jordmødre er der, når jeg skal føde?, er blandt spørgsmålene som foreningen mødes med, fortæller bestyrelsesformand Birgitte Halkjær.

Samtidig har foreningen erfaringer fra strejken i 2018, hvor 75.000 offentligt ansatte strejkede over hele landet.

Det medførte et stort pres på foreningens frivillige ammerådgivning.

- Fordi alle skulle føde ambulant (hvis de kunne red.), og alle, der kunne gå hjem, gik hjem, efter en fødsel - uden opbakning og hjælp til amningen, siger hun.

Samme telefonstorm frygter hun kan blive tilfældet, hvis det bliver til strejke 4. april, som de offentligt ansattes fagforeninger har varslet.

Blandt fagforeningerne, der har varslet strejke, er netop Jordemoderforeningen.

Her er jordemødre på to fødesteder udtaget ved en strejke: Aarhus Universitetshospital, Skejby, og fødeafsnittet på Sygehus Lillebælt, Kolding Sygehus.

Selv om jordemødrene er forpligtede til at stille med et nødberedskab, håber Birgitte Halkjær alligevel, at en strejke kan undgås.

- Det kan godt være, det kun er pletvist, der vil blive strejket, men der vil alligevel være nogen, der bliver berørt, siger hun.

Forældre og Fødsel har tirsdag skrevet et åbent brev med en appel til Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, hvor de "på det kraftigste henstiller til, at parterne bliver enige og en overenskomst tegnes".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.