Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frank Jensen vil ikke støtte ulovlige bosættelser

Overborgmesteren i København beder nu kommunens investeringsforening se på, om den investerer i selskaber, der er involveret i udbygningen af ulovlige bosættelser på Vestbredden.

Københavnernes skattekroner skal ikke gå til ulovlige bosættelser på Vestbredden. Det siger overborgmester Frank Jensen (S), efter en rapport fra researchcentret DanWatch har afsløret, at København er en af de syv kommuner, der har investeret i virksomheder, der bidrager til konstruktion og drift af bosættelserne.

- Vi er fuldstændig enige i, at bosættelserne på Vestbredden er helt uacceptable. Derfor har vi bedt vores investeringsforening handle ud fra de oplysninger, vi har fået fra DanWatch. Vi vil selvfølgelig ikke have investeringer, der understøtter krænkelser af menneskerettighederne, siger han i en pressemeddelelse.

Rapporten fra DanWatch, der blev offentliggjort tirsdag, afslører, at København, Odense, Esbjerg, Vejle, Kolding, Horsens og Slagelse Kommuner sammenlagt har investeret 10 millioner kroner i det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S. Firmaet sørger for sikkerhed i bosættelserne og har desuden leveret bagage- og kropsscannere, der bruges ved den mur, der adskiller Israel og Vestbredden. Seks millioner kroner er desuden investeret i Fiat, Volvo, Caterpillar og CRH, der leverer maskiner og cement til den fortsatte udbygning af de israelske bosættelser, skriver Danwatch på sin hjemmeside.

Frank Jensen gør i en pressemeddelelse opmærksom på, at Københavns Kommunes investeringsforening allerede har ekskluderet tre selskaber på grund af overtrædelser i de besatte områder, inden rapporten kom frem. Foreningen skal nu se på, om de selskaber, der er kommet frem i rapporten fra DanWatch, også skal ekskluderes.

De dyre investeringer er sket til trods for en klar dansk holdning til israelske bosættelser på Vestbredden samt internationale erklæringer fra blandt andre FN og EU, som tager afstand fra bosættelserne.

Lektor i virksomhedsetik Erik Kloppenborg Madsen fra Aalborg Universitet fastslår, at kommunerne har et etisk problem, og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) understreger, at sådanne investeringer strider mod dansk udenrigspolitik.

- Vores politik for bosættelser – som vi i øvrigt er enige om i EU – er helt klar. De er ulovlige, og de skader den tostatsløsning, som vi arbejder for til gavn for både palæstinensere og israelere. Og derfor ser vi gerne, at der ikke gennemføres aktiviteter, der risikerer at medvirke til at opretholde eller legitimere de ulovlige bosættelser, siger Villy Søvndal til DanWatch.

Andre kommuner ser dog ikke noget problem i at investere i de omtalte virksomheder.

- Kommuner skal føre kommunal politik og ikke udenrigspolitik – det gør den danske regering, siger Susanne Onstrup, finanschef i Slagelse Kommune, til Danwatch.

Hun bakkes op af Odense Kommunes økonomi- og organisationsdirektør, Bente Monsen, som siger, at det ikke er »en kommunal opgave at føre aktiv udenrigspolitik via en kommunal investeringspolitik«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.