Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
B-tinget

Fra Randers til Rødby – alle børn skal have lige muligheder for at lære mere

Pernille Vigsø Bagge (SF)
Pernille Vigsø Bagge (SF)

Hver sjette elev i Danmark lades i stikken i folkeskolen. Han eller hun lærer nemlig aldrig at læse eller regne i en sådan grad, at hun reelt kan vælge den uddannelse eller det arbejde, hun brænder for. Samtidig flygter de mest ressourcestærke forældre til privatskolerne, fordi de frygter, at deres børn ikke får mulighed for at udleve deres fulde potentiale. Derfor har vi en stor opgave foran os – vi trænger til en mindre revolution af folkeskolen, så alle børn får mulighed for at lære mere.

Der må ikke herske tvivl om, at vi HAR en god folkeskole. Den skal vi være stolte af. Men vi må også erkende, at der er ting, vi kan gøre bedre. Vi er et af de lande, der bruger flest penge på at uddanne vores børn. Det er flot. Men når man sammenligner elevernes resultater med andre lande, er billedet mindre rosenrødt.

Derfor er det tid til at tænke skoledagen på en helt ny måde. Flere timer og mere voksenkontakt er for mig at se helt fundamentalt, hvis vi skal sikre en skole, hvor flere børn får mulighed for at lære mere. Hvor de svage elever får en reel chance for at bryde den negative faglige spiral, og hvor de dygtigste elever får mulighed for at blive udfordret hver eneste dag. Flere steder eksperimenterer man allerede med længere, mere aktive skoledage med stor succes – og jeg mener, at vi skal videre af det spor, så det ikke kun er børnene i få udvalgte kommuner, der får mulighed for mere undervisning. Det må ikke være dit postnummer, der bestemmer, om du kommer ud af skolen og kan regne og læse. Konkret håber jeg, at vi med dette udspil til en reform kan blive enige om, at tilbyde vores børn flere timer i en mere afvekslende skoledag og bedre undervisning.

For tænk, hvis de danske skoler, kunne udvikles til stærke faglige fællesskaber for alle børn, unge og medarbejdere – også efter klokken 12. Steder hvor børnene har flere timer, hvor lærerne retter opgaver på skolen, hjælper til med lektierne og sludrer med forældrene. Et sted hvor faglighed og lærernes nærvær er omdrejningspunkter for børnenes hverdag, hvor skolen bliver oplevet som et levende og dynamisk rum, hvor matematik ikke altid foregår med bagdelen klistret til stolen, og hvor sport er en naturlig del af skoledagen. Tænk hvis skolerne kunne udvikle sig til at blive dynamiske rum – og ikke et sted med lange tomme gange og døde klasseværelser?

Det vil også give bedre muligheder for de børn, der har brug for at røre sig mere eller ekstra hjælp til at løse andengradsligningerne. Vi kender vel alle de vilde drenge og piger, der kommer med masser af energi, men som ender med at føle sig dumme, fordi de ikke passer ind i strukturen. To voksne i undervisningen giver dem bedre mulighed for at arbejde med deres særlige udfordringer og kompetencer.

Og vi skal gøre en særlig indsats, så tømreren og bankdirektørens søn får samme gode muligheder for uddannelse. Med udspillet til reformen åbner vi for muligheden for at få to voksne på i nogle udvalgte timer i de mindste klasser, så der kommer den fornødne tid og ro til fordybelse. Kommunerne skal have mulighed for at omlægge aktivitetstimer til undervisning med to voksne i dansk og matematik. Vi har eksempler på, at elevernes trivsel stiger, når der er to kompetente voksne, der kan deles om undervisningen – for det er her at vi kan flytte fokus fra strukturen til den enkelte elev og til hans eller hendes behov. Det giver muligheden for at skabe ro, forudsigelighed og tryghed, så alle elever kan lære, fordi de har tiden og hjælpen til det.

Vi skal i gang med en lille skolerevolution, hvor vi skal sørge for at alle elever – fra Rødby til Randers - har de samme gode muligheder for at lære mere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.