Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fortsat S-kritik af nulvækst trods positive effekter

Selv om et svar fra Finansministeriet konkluderer, at offentlig nulvækst vil give 14.000 nye job, hvis man bruger pengene på skattelettelser, afviser Socialdemokraterne fortsat, at nulvækst er vejen frem.

Det vil føre til færre offentligt ansatte, men overordnet give 14.000 nye job, hvis man indfører såkaldt nulvækst og bruger pengene på skattelettelser, viser et notat fra Finansministeriet ifølge Børsen. Skatteordfører Ole Birk Olsen (LA) mener, at svaret fra Finansministeriet vender den politiske debat om konsekvenserne ved nulvækst på hovedet, men det afviser Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S).

»Det hjælper næppe landets ældre, at deres SOSU-assistenter fyres og omskoles til et job i det private, lige som det næppe er nogen trøst for den sygeplejerske, der mister sit arbejde i dag, at hun måske om ti, 15, 20 år kan få et andet privat job,« siger Jesper Petersen i en skriftlig kommentar og uddyber:

»Vi er simpelthen grundlæggende uenige i, at den offentlige sektor er en klods om benet. Vi har allerede gjort meget for at skabe flere private arbejdspladser. Mere og mere tyder på, det lykkes, men det er samtidig vigtigt at holde fast i, at vi har brug for et ordentligt velfærdssamfund. Det er jo også det, der gør, at de privatansatte for eksempel kan få passet deres børn og i øvrigt få hjælp, hvis de bliver syge.«

Ifølge Finansministeriet frigiver nulvækst i det offentlige forbrug 22 milliarder kroner frem mod 2020, og hvis to tredjedele af de penge bruges på at lette skatte på arbejde, og den sidste tredjedel bruges på selskabsskattelettelser, er resultatet en positiv gevinst for beskæftigelsen på 14.000 personer, og samtidig stiger velstanden i Danmark med 17 milliarder kroner.

Finansministeriet fastslår, at selv om nulvæksten fører til færre offentlige ansatte, så vil det blive mere end modsvaret af flere job i den private sektor. Samtidigt vil den sænkede selskabsskat føre til »flere investeringer, bedre kapitalapparat og dermed mere produktiv arbejdskraft«.

»Regeringen foregøgler befolkningen, at der er en masse mennesker, der mister deres arbejde, hvis man ikke bruger stadig flere penge i den offentlige sektor. Det her svar viser, at det ikke passer,« siger Ole Birk Olesen til Børsen.

Tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen kalder Finansministeriets tal »valide« og tilføjer overfor Børsen, at det til syvende og sidst er et politisk valg - ikke et økonomisk - om man skal gøre ministeriets beregninger til virkelighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.