Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarsminister lukker døren for K og SF i kommende forlig

Når Konservative og SF ikke er med i aftale om kampfly, kan de heller ikke indgå i forsvarsforlig om et år.

Det er historisk, når De Konservative ikke går med i aftalen om køb af 27 nye kampfly, fordi forsvarspolitik altid har været et helt centralt område for partiet.

Forhandlingerne i Forsvarsministeriet torsdag endte med en aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale.

Forsvarsordførerne Rasmus Jarlov (K) og SF's Holger K. Nielsen var hurtigst ude af døren til forhandlingslokalet, fordi de ikke gik med i aftalen.

Dermed kommer de to partier til at stå uden for indflydelse på udviklingen af det danske forsvar, og de kan ikke være med i forsvarsforliget om et år, når forhandlingerne indledes.

Det mente Rasmus Jarlov efter forhandlingerne dog godt, at man kunne.

- Der er et år til næste forsvarsforlig, og der håber jeg, at vi kan lykkes med at få et højere budget for Forsvaret, så vi kan afbøde de store besparelser, der er besluttet i dag.

- At man kaster beton ud over det danske forsvar, som ikke vil kunne opgradere materielt i de næste ti år, kan vi ikke være med til, siger han.

De Konservative mener, at Danmark med aftalen om indkøb af 27 F-35-kampfly køber for få fly, og at finansieringen vil belaste Forsvaret for hårdt.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) afviser dog Rasmus Jarlovs udlægning om, at de to partier kan være med om et år. Medmindre de nikker ja til aftalen, som er indgået torsdag.

- Der er ingen tvivl om, at når man forhandler forlig til næste år, så vil indgangsbilletten naturligvis være den aftale, vi lige har præsenteret, fordi den påvirker så mange dele af Forsvaret. Så man kan ikke skille de to ting af, siger forsvarsministeren.

Rasmus Jarlov siger, at De Konservative direkte blev "bedt om at forlade forsvarsforligskredsen".

Sådan ser Peter Christensen dog ikke på sagen.

- Det er jeg ikke enig i. Det er sådan, at De Konservative desværre har insisteret på, at der skulle tilføres flere midler til Forsvarets økonomi.

- Det havde været en god debat at tage næste år, når vi skal forhandle Forsvarets økonomi for de kommende fem år, siger Peter Christensen.

Det seneste forsvarsforlig er fra 2012 og varer til og med 2017. Det blev indgået af den daværende SRSF-regering samt Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.