Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarsminister kritiseres for at bremse retssager

Trods snak om åbenhed løfter Nick Hækkerup (S) ikke en finger for at sikre, at sager mod staten eller forsvaret kan gennemføres i retten, lyder kritikken.

Nick Hækkerup afviser kritikken. Alt bliver offentliggjort, når den nyligt nedsatte Irak-kommission er færdig, lover han.
Nick Hækkerup afviser kritikken. Alt bliver offentliggjort, når den nyligt nedsatte Irak-kommission er færdig, lover han.

Advokat Christian Harlang beskylder forsvarsminister Nick Hækkerup (S) for at vildlede om statens ageren i den erstatningssag mod Danmark, som advokaten fører for 11 irakere.

»Vi står over for et stalinorgel af virkemidler, der alle har til formål at undgå at behandle sagens realitet,« siger Christian Harlang.

Hvis Procesbevillingsnævnet afslår at bevilge fri proces til 11 irakeres erstatningssag mod Danmark, når sagen afgøres en af de nærmeste dage, bliver den meget omtalte sag aldrig gennemført ved retten. Uden fri proces skal de 11 irakere nemlig, grundet krav fra Forsvarsministeriet, præstere en samlet sikkerhedsstillelse på 440.000 kroner, og det er de ude af stand til, mener deres advokat, Christian Harlang. Fristen for at stille sikkerhed over for Østre Landsret udløber 17. december.

Christian Harlang mener, at Forsvarsministeriet via Kammeradvokaten gør alt, hvad der er muligt for at »besværliggøre« irakernes sag med påstand om, at Danmark har et medansvar for, at de blev udsat for tortur efter en militæraktion ledet af den daværende danske bataljon i Irak.

Nick Hækkerup har også afvist at hjælpe forsvarets anklagemyndighed med at få den britiske forsvarsminister til at udlevere bevismateriale til en retssag mod en dansk kompagnichef, som er tiltalt for i strid med reglerne at beskyde mistænkte afghanere med et missil affyret fra en britisk kamphelikopter.

Uden tilladelse til at fremlægge en såkaldt »skudfilm« fra den britiske helikopter af forløbet forud for angrebet får auditøren sit bevismateriale væsentligt udtyndet. Endelig har ministeren afvist at udlevere oplysninger om danske F16-flys missioner i Libyen, som præcist kan vise, om danske fly har ramt civile libyere under bombekrigen sidste år.

Ikke ham, der slår i bordet

Harlang er ikke alene om at kritisere staten og mere præcist forsvarsminister Nick Hækkerup for ikke at leve op til sine løfter om at afklare de anklager, der måtte blive rejst mod forsvaret.

Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen mener, at Nick Hækkerup løber fra sin erklærede politik.

»Jeg synes ikke, han går de ekstra skridt for at få kastet lys over sagerne. Han gør ikke noget, som kræver noget politisk kapital indenrigs eller udenrigs. Det er ikke ham, der slår i bordet over for NATO og beder om at få oplysninger frem, der kan kaste lys over, om danske fly har dræbt civile i Libyen. Der gemmer han sig bag NATOs generelle politik. Det ser heller ikke ud som om, at det er ham, der ringer til sin britiske kollega for at få frigivet den film, som kan kaste bedre lys over, om en dansk kompagnichef har skudt uden tilladelse.«

Peter Viggo Jakobsen mener også, at Hækkerup nu har opdaget, at fangehåndtering i Afganistan er mere kompliceret, end han troede.

»Der er ikke rigtig nogen steder, hvor man kan aflevere fanger - bortset fra nogle afghanske myndigheder, der måske ikke er helt fine i kanten. Det kunne han åbent have erkendt frem for at pakke det ind i en pseudoændring af vores retningslinjer,« mener Peter Viggo Jakobsen. Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, mener, at Nick Hækkerup »med syvmileskridt er på vej væk fra regeringsgrundlaget og fra sine egne store ord om åbenhed.«

»Åbenhed er han kun tilhænger af, når det tjener hans egne interesser. Han er ved at opdage, at der er forskel på sognerådspolitik og på dansk forsvars- og sikkerhedspolitik,« siger Troels Lund Poulsen.

Han er i øvrigt enig i Nick Hækkerups »tilgang« til irakersagen, ligesom Troels Lund Poulsen ikke mener, at der er meget substans i de øvrige sager.

»Men ministerens ord om åbenhed klinger hult,« siger Troels Lund Poulsen.

SF: Retssager kører efter bogen

SFs nytiltrådte forsvarsordfører, Jonas Dahl, forsvarer Nick Hækkerup. Han mener, at ministeren bestræber sig på at være så åben som muligt.

»Men vi skal også passe meget på med at blande os i retssager. Det kører efter bogen,« siger Jonas Dahl.

Ifølge advokat Christian Harlang har den danske stat imidlertid ikke ladet de 11 irakeres sag mod Danmark køre uden statslig indblanding. Tværtimod har staten udtrykkeligt anmodet sin advokat, Kammeradvokaten, om at rejse krav om sikkerhedsstillelse over for retten. Desuden er der i den juridiske litteratur ifølge Harlang desuden klar enighed om, at Forsvarsministeriet kunne vælge ikke at fremføre indsigelse om forældelse af en sag. Men den indsigelse har staten altså gjort.

Jonas Dahl vil imidlertid ikke tage stilling til de konkrete kritikpunkter i irakersagen.

»Jeg har ikke set noget notat fra Kammeradvokaten om de spørgsmål og kan ikke udtale mig på stående fod,« siger han.

Nick Hækkerup afviser kritikken fuldstændig. Irakersagen vil blive undersøgt, og alt bliver offentliggjort, når den nyligt nedsatte Irak-kommission er færdig, siger han.

»Man skal ikke rejse en retssag, hvis man ikke ønsker at følge de processuelle regler. En forsmået advokat kan jeg ikke understøtte,« siger han.

Forsvarsministeren fastholder, at auditøren selv må fremskaffe beviser i Apachesagen, og ifølge Hækkerup har der aldrig været så meget åbenhed om dansk krigsdeltagelse, som der var om Libyen-konflikten.

»Men det værste er kritikken af fangehåndteringen. Vi har oplyst om alt, og vi har skærpet tilsynet.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.