Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarsminister afviser kritik af regnestykke bag kampfly

Det rykker ikke ved forsvarsministerens plan, at regnestykke bag køb af kampfly kaldes "meget optimistisk".

ARKIVFOTO. Det rykker ikke ved forsvarsministerens plan, at regnestykke bag køb af kampfly kaldes "meget optimistisk".(Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2017)
ARKIVFOTO. Det rykker ikke ved forsvarsministerens plan, at regnestykke bag køb af kampfly kaldes "meget optimistisk".(Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2017)

Det får ingen betydning for regeringens planer om at købe 27 nye kampfly, at der nu igen bliver sået tvivl om regnestykket bag det milliarddyre indkøb.

Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at en nylig beretning fra Rigsrevisionen har vurderet, at det antal flyvetimer, som regeringen forventer at kunne få ud af de enkelte fly, er "meget optimistisk".

»Vi lytter selvfølgelig til Rigsrevisionens beregninger, men jeg mener, at vores regnestykke hviler på et meget solidt grundlag, og jeg kan ikke se, at vi ikke kan opfylde det,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Stridens kerne er Forsvarsministeriets vurdering af, at hvert af de nye F-35-kampfly vil kunne flyve 250 timer om året - og endnu mere i de perioder, hvor de er udsendt til andre Nato-lande eller på internationale missioner.

Til sammenligning får flyvevåbnet omtrent 165 timer årligt ud af hver af de nuværende 30 operative F-16-jagere.

Alligevel fastholder Claus Hjort Frederiksen, at han vil gå efter at få penge til 27 fly, når han senere i denne måned indleverer sin anmodning til finansudvalget om i alt 66,1 milliarder kroner til indkøbet.

»Ser man på en tilsvarende amerikansk enhed, så er de i dag oppe på 250 timer, og der er også nogle, der får endnu flere timer ud af dem,« siger forsvarsministeren.

Spørgsmål: Hvem?

»Det er desværre omgærdet af fortrolighed, så det kan jeg ikke sige. Men det afgørende er, at der i dag er fly i drift,« som er oppe på 250 timer.

Norge og Holland, der ligeledes har købt F-35-fly, regner begge med at få markant færre timer ud af deres fly. Men heller ikke det får ministeren til at ryste på hånden.

Spørgsmål: Men hvorfor ikke bare købe et fly mere med al den uvished?

»Jo, men det skal jo ses i en større sammenhæng, hvor vi også skal have råd til en social sektor, et skolevæsen og et sundhedsvæsen. Og det her er jo noget, der beslaglægger mange penge.«

Indkøbet af de 27 fly bliver den største statslige enkeltinvestering nogensinde.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.