Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarsadvokater: Pape krænker tiltaltes retssikkerhed

Tiltalte risikerer at få en forsvarer, de ikke ønsker, lyder advokaters kritik af justitsministerens forslag.

Søren Pape Poulsen (K) vil have sagsbehandlingstiden i straffesager nedbragt. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)
Søren Pape Poulsen (K) vil have sagsbehandlingstiden i straffesager nedbragt. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

København. Fremover skal man kun kunne vælge en forsvarer, der har tid i kalenderen, lyder et nyt initiativ fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der sigter efter at få nedbragt sagsbehandlingstiden i straffesager.

Det er langt fra sikkert, at forslaget vil betyde det store for sagsbehandlingstiden - og samtidig vil det krænke retssikkerheden, lyder kritikken fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

- Man krænker de tiltaltes retssikkerhed. Man har ikke lavet en ordentlig afdækning. Ministeriet har ikke belæg for, at det er et relevant initiativ, siger formand Kristian Mølgaard.

- Det er rimeligt nok, at forsvareren skal have tid i kalenderen, men de meget faste kriterier for, hvornår man anerkender, at der er tid i kalenderen, er alt for snævre. Det udgør for mig at se en reel krænkelse af det frie forsvarervalg.

- Det har først og fremmest den konsekvens, at man risikerer, at der bliver gennemført sager med en forsvarer, som den tiltalte ikke selv ønsker.

Ifølge retsplejeloven er der frit forsvarervalg. Men i dag kan en forsinkelse på to til tre måneder danne grundlag for at nægte beskikkelse.

Det vil regeringen stramme op på, så fristen fremover som udgangspunkt er fire uger - og i sager om vold, voldtægt og våbenbesiddelse på offentligt tilgængeligt sted skal der ikke accepteres mere end to ugers forsinkelse.

Det skal også være muligt at afbeskikke en forsvarer, hvis det kan forkorte sagsbehandlingstiden væsentligt.

Forslaget kan også få den konsekvens, at flere vil anke deres dom, påpeger Kristian Mølgaard.

- Hvis man får et resultat, man ikke finder acceptabelt og man ikke har haft den forsvarer, man ønskede så kan det betyde, at man anker.

- Det betyder i længden en endnu længere sagsbehandlingstid, øget pres på domstolene og anklagemyndighederne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.