Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Ulandsbistand kan betale flybillet til Vesten

På kort sigt kan bistandskroner øge strømmen af migranter. Men på langt sigt har pengene den modsatte effekt.

På langt sigt vil bistandsmidler medvirke til, at folk i udviklingslande bliver boende. På kort sigt vil flere rejse væk, fordi de får råd, vurderer seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
På langt sigt vil bistandsmidler medvirke til, at folk i udviklingslande bliver boende. På kort sigt vil flere rejse væk, fordi de får råd, vurderer seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

København. Hvis Danmark skruer op for den økonomiske hjælp til fattige lande i eksempelvis Afrika, vil det ikke med det samme bremse de mennesker, der ønsker at rejse mod Europa.

I første omgang vil flere faktisk formentlig søge lykken i en rigere del af verden. Det skyldes netop, at de får råd til at rejse væk.

Det forklarer seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier. Sammen med to kolleger har hun undersøgt sammenhængen mellem øget udvikling i et land og antallet af indbyggere, der migrerer.

- Hvis danske bistandsmidler medvirker til at øge den økonomiske udvikling i et land, og hvis den udvikling også kommer de dårligst stillede til gode, så er det klart, at flere får råd til at emigrere. Altså slet og ret at købe en flybillet.

- Vi ved af erfaring, at det er det, der sker først, når et land får en bedre økonomisk udvikling, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Men dermed er det ikke sagt, at Danmark skal stoppe med at sende bistandsmidler til udviklingslande, understreger seniorforskeren.

For efter noget tid vil økonomisk hjælp og investeringer skabe en mere stabil økonomisk situation, som gør det mere attraktivt for folk at blive i deres hjemlande.

- Økonomisk udvikling kan få folk til at blive, når den økonomiske udvikling er blevet stor nok, og når den fordeles på en måde, så den også rammer de fattigste, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Det er et af regeringens pejlemærker at bekæmpe migration med bistandskroner. Og det giver også mening - på langt sigt, understreger hun.

- Man skal bare ikke tro, at hvis vi i morgen øger bidraget til et land, så får det i overmorgen færre mennesker til at migrere. Det er ikke sådan, det virker, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.