Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Tilskud til privatskoler vil næppe få stor effekt

Politikerne bør sikre et grundlag for folkeskolen, siger forsker, der mener, at frit skolevalg er en god ting.

Med den nye Finanslov vil regeringen øge tilskuddet til frie grundskoler med to procentpoint. Således kan frie grundskoler se frem til at få dækket 75 procent af udgiften per elev i folkeskolen. (Arkivfoto) Scanpix/Liselotte Sabroe
Med den nye Finanslov vil regeringen øge tilskuddet til frie grundskoler med to procentpoint. Således kan frie grundskoler se frem til at få dækket 75 procent af udgiften per elev i folkeskolen. (Arkivfoto) Scanpix/Liselotte Sabroe

Selv om regeringen og resten af de blå partier hæver tilskuddet til frie grundskoler fra 73 til 75 procent i forbindelse med finansloven, vil det næppe få stor effekt.

Sådan lyder vurderingen fra Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef på professionshøjskolen VIA University College.

På finansloven kan frie grundskoler se frem til at få dækket 75 procent af udgiften per elev i folkeskolen i stedet for 73 procent. Der er i alt afsat 134 millioner kroner til at øge tilskuddet med to procentpoint

Men Andreas Rasch-Christensen mener, at pengene primært er symbolsk. Ifølge ham vil det ikke få en stor effekt.

- Det sender først og fremmest et signal om, at man støtter det frie valg. Det er umiddelbart en god ting, siger han.

Men partierne skal være meget opmærksomme på, at det sker i en tid, hvor folkeskolen har lidt under et faldende investeringsniveau og har været ramt af rigtig mange forandringer, påpeger Andreas Rasch-Christensen.

Selv om forskningschefen mener, at tilskuddet er et godt tiltag, er han bekymret for, at det vil medføre, at endnu flere elever rykker fra folkeskolerne over i privat- eller friskoler.

- Politikerne skal sikre sig, at der er tilstrækkeligt ressourcegrundlag for folkeskolen, når de nu vælger, om end beskedent at prioritere de frie grundskoler, siger han.

I finansloven fremgår det, at partierne bag er blevet enige om at øge tilskuddet for at styrke det frie skolevalg yderligere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.