Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Svensk id-kontrol kan brede sig og lukke Europa

Udviklingen kan tvinge Europa til at enes om fælles fordeling af flygtninge, mener svensk migrationsforsker.

Inden for kort tid kan både Europas indre og ydre grænser blive lukket for asylsøgere uden id. Dermed kan det også få Tyrkiet til at lukke grænsen til Syrien.

Udviklingen kan tvinge de splittede europæiske stats- og regeringsledere til at enes om en fælles aftale om fordelingen af de mange flygtninge, der sidste år slog rekord flere steder på kontinentet.

Det vurderer Joakim Ruist, der er migrationsforsker ved Göteborgs universitet over for Kristeligt Dagblad.

Han mener, at man helt burde ophæve retten til at søge asyl i Europa og i stedet fordele asylsøgere allerede i nærområderne i Mellemøsten.

Sverige indfører mandag id-kontrol på bus og tog, så kun mennesker med gyldige papirer vil kunne rejse lovligt ind i landet og søge om asyl. På færgerne er der allerede krav om, at passagerer skal vise gyldigt id.

- Jeg tror, den svenske kontrol vil sætte en sneboldeffekt i gang, hvor flere lande hurtigt følger efter, siger han til avisen.

- Selv om det bliver ubehageligt og måske umiddelbart føles forkert, kan det blive det afgørende skridt for en ny politisk model på asylområdet i Europa og i sidste ende skabe en mere human behandling af mennesker på flugt.

Siden den svenske rigsdag i midten af december besluttede at indføre id-kontrol, er kritikken vokset. Erhvervslivet har advaret om alvorlige konsekvenser for Øresundssamarbejdet, og pendlere kan se frem til markant længere rejsetid.

Ruist har dog ikke meget tilovers for kritikken. Han peger på, at den pressede svenske regering har været nødt til at reagere på, at landet alene i oktober og november modtog næsten 76.000 asylsøgere.

- Folk klager over, at det er inhumant at afvise folk, men der er nærmest ingen, der peger på alternativer.

- Kritikken er hyklerisk, for det eneste, der vil give en sikrere flugtrute og bedre behandling, er, at man lukker grænserne og i stedet fordeler folk fra lejrene i nærområderne, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.