Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Øremærket barsel til mænd giver bedre ligestilling

Mænd får bedre argumenter, og kvinder oplever mindre diskrimination, hvis direktivet vedtages, mener forsker.

Mænd får bedre argumenter, og kvinder oplever mindre diskrimination, hvis direktivet vedtages, mener forsker.
Mænd får bedre argumenter, og kvinder oplever mindre diskrimination, hvis direktivet vedtages, mener forsker.

Det kan skabe bedre ligestilling i Danmark, hvis EU indfører et direktiv om to måneders øremærket barsel til mænd.

Sådan lyder det fra Kenn Warming, specialkonsulent i ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder.

»Direktivet vil være et skridt i den rigtige retning og et meget vigtigt signal at sende. Vi igangsætter en kulturændring ret drastisk ved at øremærke noget. Det vil være som en snebold, der ruller og gør det hele bedre og bedre,« siger han.

Udmeldingen kommer, efter at det er kommet frem, at EU er tæt på at indføre fælles regler om to måneders øremærket barsel for mænd.

I Danmark har mænd ret til to ugers fædreorlov, der skal holdes inden for de første 14 uger efter fødslen. Forældreparret har i alt ret til 52 ugers orlov, som kan fordeles mellem moren og faren.

I 2016 lavede Institut for Menneskerettigheder en undersøgelse af diskrimination af forældre. Den viste blandt andet, at 21 procent af fædrene holder mindre barselsorlov, end de ønsker.

Det skyldes ifølge Kenn Warming, at der eksisterer en kultur, som gør det svært for mændene at argumentere for en større del af barslen både med partneren og på arbejdet.

»Det er et problem, fordi det bliver en forhandling, som foregår hjemme ved køkkenbordet mellem manden og kvinden. Her er det ofte manden, der taber. Når det er en rettighed, man har, og man kan miste barslen, hvis man ikke gør brug af den, så er det mere legitimt,« siger han.

Ud over at give fædre mere tid med børnene, kan det også sikre mindre diskrimination af kvinder på arbejdsmarkedet, mener han.

»Vores undersøgelse fra 2016 viser, at kvinder i langt højere grad diskrimineres på arbejdsmarkedet, når de skal på barselsorlov. Hvis mændenes og kvindernes barselsorlov i højere grad ligner hinanden, er arbejdsgiverens incitament til at diskriminere en kvinde langt mindre,« siger Kenn Warming.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.