Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Licensens død vil øge politikernes magt over DR

Forskellige former for finansiering af DR har forskellige fordele og ulemper, forklarer Henrik Søndergaard.

DR. Arkivfoto.
DR. Arkivfoto.

SF melder sig i koret af partier, der ønsker at ændre på, hvordan Danmarks Radio får sine indtægter. I dag modtager DR cirka to tredjedele af den licens, der opkræves.

Flere partier åbner dog for, at DR fremover skal have sin indtægt fra en særlig medieskat eller ved år for år at få en bevilling på finansloven.

Henrik Søndergaard er lektor på Københavns Universitet og har forsket i blandt andet public service-medier. Han forklarer, at erfaringerne med de tre modeller har vist forskellige fordele og ulemper.

- Licensfinansiering er en form, hvor brugerne betaler en afgift for de apparater, som bruges til at modtage indholdet.

- Det er den form, der giver den største form for politisk uafhængighed og sikrer, at mediet orienterer sig mod brugernes ønsker, siger han.

Formen kan dog have den ulempe, at beløbet er ens for rig som fattig. Samtidig har modellen mistet opbakning hos særligt yngre brugere, der færdes blandt en række andre tilbud såsom streamingtjenester.

Derfor kan den tvungne betaling, der er på 2492 kroner i 2017, virke urimelig og stor for unge brugere, forklarer Henrik Søndergaard.

I Finland har man i stedet lavet en decideret medieskat.

- Den skat giver nok mulighed for at større indflydelse til politikerne, men selve størrelsen på støtten er nogenlunde lige så sikker, som det nuværende licenssystem, siger Henrik Søndergaard.

Til sidst kan man også finansiere DR over finansloven.

- Det er nok den form, hvor politikerne får størst indflydelse på indholdet, siger medieforskeren.

- Det er en finansieringsform, hvor midlerne afgøres i en finanslovsforhandling.

- Det skal afvejes mod alle mulige andre samfundshensyn såsom nye sygehuse eller motorveje, siger Henrik Søndergaard.

Han forklarer, at det indirekte vil gøre DR mere orienteret mod de afgørende politiske partiers ønsker frem for brugernes.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.