Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Forkerte præmisser bag ghettoplan

Trods visse præcise tiltag er der for meget symbolpolitik i regeringens nye ghettoudspil, mener en forsker.

Kommer regeringens ghettoplan til at virke - eller er den mest symbolpolitik?

Ja, tjah, siger en forsker, Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), som i en årrække har beskæftiget sig med integration og udsatte områder. Udspillet fremlægges torsdag, men en del er allerede præsenteret stykkevis i medierne.

»Nogle af tingene er præcise og kommer helt sikkert til at virke. Der er brug for at gøre noget ved kriminalitet og ved, at der er for mange tosprogede i gymnasierne,« siger han.

Men resten ligner symbolpolitik, der hviler på falske præmisser, mener Hans Skifter Andersen.

»Mange af forslagene er baseret på en helt forkert opfattelse af, hvad det er for områder,« mener han.

»Det er hele sprogbrugen omkring parallelsamfund. Som om man tror, at folk bliver arbejdsløse, fordi de bor i de her områder. Det gør de ikke - de bor der, fordi de er arbejdsløse. Det er områder, der har lav status, og hvor almindelige danskere ikke vil bo,« siger Hans Skifter Andersen til Ritzau.

Der er ikke noget nyt i, at mennesker med problemer af forskellig art samles i bestemte områder i byerne - sådan har det altid været, og det vil man ikke kunne komme til livs, mener forskeren.

Boligselskaber og kommuner har allerede gjort meget, som faktisk virker, i de udsatte områder. Og ser man bort fra det største problem, banderne, fungerer tingene ganske godt, tilføjer han.

»Det er, som om de mennesker, der bor der, i sig selv er problemet, fordi de "vender Danmark ryggen" og modarbejder integrationen, som statsministeren siger, og derfor skal have en hård behandling. Men der er faktisk evidens for det modsatte - at mange af de mennesker ikke har særligt afvigende normer,« siger Hans Skifter Andersen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.