Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Fagbevægelsen kaster sig ind i politisk tvekamp

Med indkaldelse til stormøde har fagbevægelsen inviteret sig selv med i debat om skattereform, mener forsker.

Arkiv: Professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet. Arbejdsmarkedsforsker, Politik og administration, Offentlig forvaltning og organisation.
Arkiv: Professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet. Arbejdsmarkedsforsker, Politik og administration, Offentlig forvaltning og organisation.

København. Den danske fagbevægelse har ikke tænkt sig at lade partierne på Christiansborg om at forme næste års økonomiske politik.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, efter at flere fagforbund har inviteret til stormøde om regeringens udspil til en skattereform.

- Det er en politisk manifestation. Den er jo ikke rettet mod arbejdsgiverne. Den er rettet mod regeringen, siger han.

Stormødet er sat til 4. oktober. Bag invitationerne står tillidsmænd fra 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, Bupl, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Magisterforening, Prosa og LO's sektioner i landets store byer.

- Det er ikke hverdag. Der er ved at komme en ny selvtillid tilbage i fagforeningen, siger Henning Jørgensen.

- Jeg vil kalde det et politisk comeback.

Den politiske interesse skal også ses som fagbevægelsens forsøg på ikke kun at varetage sine medlemmers interesser på arbejdspladsen - men i hele samfundet, vurderer Henning Jørgensen.

Forskeren peger på, at fagbevægelsen de seneste år har indgået i flere forlig med regeringen. Eksempelvis som en del af en indsats for at få flygtninge hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

I kikkerten forude ligger flere politiske aftaler, som fagbevægelsen ønsker at påvirke, vurderer Henning Jørgensen.

- Husk også på at der er løbende trepartsforhandlinger. Efter- og videreuddannelser skal diskuteres. Skal der findes penge til det? Der skal laves et forlig til oktober. Derfor er fagbevægelserne med i den politiske proces, siger han.

Selv om stormøder ikke er hverdag i fagbevægelsen, skal man ifølge arbejdsmarkedsforskeren dog ikke forvente, at det munder ud i andet end politiske taler og signaler.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.