Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Corydon-SMS er uhørt og utidig

Politikere bør slet ikke blande sig i et forløb som SAS-forhandlingerne, vurderer arbejdsmarkedsforsker på baggrund af den SMS, finansminister Bjarne Corydon sendte til kabinepersonalet i SAS for at lægge pres på dem. FTF-formand bakker op.

»Det er ikke normalt, at man som finansminister går ind og blander sig i et så følsomt forløb, som SAS-forløbet har været,« lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.
»Det er ikke normalt, at man som finansminister går ind og blander sig i et så følsomt forløb, som SAS-forløbet har været,« lyder det fra arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.

»Uhørt og utidig« lyder dommen over den SMS, finansminister Bjarne Corydon (S) sendte til tillidsfolkene hos de kabineansattes fagforening Cabin Attendants Union (CAU), mens de sad til forhandlinger med SAS-ledelsen om luftfartsselskabets historiske spareplan.

Udmeldingen kommer fra arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, der vurderer, at finansministeren slet ikke burde have blandet sig i forhandlingerne.

- Det er ikke normalt, at man som finansminister går ind og blander sig i et så følsomt forløb, som SAS-forløbet har været. Det er helt uhørt i den forstand, at der i forvejen har været et kæmpe pres på kabinepersonalet, fordi de godt vidste, at hvis de ikke skrev under, så ville SAS være luknings- og konkurstruet. Derfor er det helt utidigt, at Bjarne Corydon lægger et yderligere pres på dem, siger han.

Flemming Ibsen mener samtidig, at SMSen var »fuldstændig unødvendig«, fordi kabinepersonalet udmærket godt vidste, hvad der var på spil.

- Processen har i forvejen været ufatteligt stresset og ufatteligt anspændt, og SMSen har fået kabinepersonalet til at føle sig krænket. Det her er et rigtig godt eksempel på, at politikere skal holde sig langt væk fra den type forhandlinger, siger han.

Desuden bliver det nu ekstra svært for SAS-ledelsen og de ansatte at finde hinanden i et samarbejde, der fungerer for alle parter, fordi finansministeren har skabt dårlig stemning, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforskeren.

- Parterne har været under et enormt pres, og nu skal de fremadrettet have etableret et samarbejde i det daglige, og der skal repareres på nogle ting. Der er ingen tvivl om, at SAS-ledelsen er gået meget hårdt til de ansatte under forhandlingerne, og så kommer Corydons SMS oveni. Den SMS har altså ikke været specielt hjælpsom, siger Flemming Ibsen.

Han bakkes op af Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF, der også omfatter kabinepersonalet.

- Det er upassende, at finansminister Bjarne Corydon sender en SMS-besked under de afsluttende forhandlinger for at forsøge at presse de kabineansatte til at sige ja til SAS-ledelsens spareplan, siger hun.

Med aftalen endte kabinepersonalet med at sige ja til, at deres arbejdsuge kan være på op til 47,5 timer mod tidligere 44 timer. Derudover skal deres løn skæres ned med det, der svarer til én månedsløn årligt, og de har også sagt god for, at hver enkelt arbejdsdag kan være op til 13 timer lang.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks