Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forligspartier vil ændre offentlighedslov indenfor et år

Konservative, Radikale og SF kræver en oprydning af offentlighedsloven inden næste års grundlovsdag.

ARKIVFOTO af Morten Østergaard (R)
ARKIVFOTO af Morten Østergaard (R)

København. Tre af de fem forligspartier bag offentlighedsloven vil inden for et år gøre "skaden god igen".

Med offentlighedsloven skete der en indskrænkning i muligheden for at kigge politikerne efter i kortene, siger politisk leder Morten Østergaard (R) i sin grundlovstale søndag.

- Derfor starter jeg i dag nedtælling til en ny offentlighedslov. I enighed med De Konservative og SF annoncerer jeg, at inden vi igen holder grundlovsdag ? altså næste år, i 2017 - så skal skaden gøres god igen, siger han.

De tre partier har før været kritiske overfor loven, men har altså nu givet sig selv en deadline på et år.

SF har tidligere sagt, at medmindre de øvrige forligspartier forpligter sig til at opbløde den omstridte lov, vil partiet opsige forliget.

Et forlig indebærer, at alle partier bag forliget skal være enige, før der kan ske ændringer, men denne situation er altså speciel.

- Vi skal kunne tåle at blive set i kortene, siger Søren Pape Poulsen, formand for Konservative.

Omkring 190.000 mennesker havde skrevet under på, at de var imod loven, da den blev vedtaget i 2013 af Venstre og Socialdemokraterne samt de øvrige tre forligspartier.

Loven trådte i kraft 1. januar 2014.

Siden har Ombudsmanden over for Folketinget redegjort for, at loven i praksis har givet offentligheden mindre indsigt i embedsmændenes arbejde.

Det er særligt lovens paragraf 24 og 27, der skal granskes.

De giver mulighed for at mørklægge embedsværkets rådgivning af ministre og informationsudvekslingen mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer ifølge partierne.

Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod loven.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.