Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forbrugerråd: Realkredit-aftale ligner en halv sejr

Det er ikke helt godt nok, siger Forbrugerrådet Tænk om billigere realkreditskift ved prisstigninger.

Det er positivt, at boligejere fremover slipper billigere, når de vil skifte realkreditselskab efter varslede prisstigninger. Det mener Forbrugerrådet Tænk.

Et bredt politisk flertal er ifølge Ritzaus oplysninger nået frem til, at realkreditinstitutter fremover må opkræve 50 procent af beløbet for kursskæring og kurtage, når boligejerne vil skifte.

Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet havde dog hellere set, at boligejerne helt slap for disse udgifter.

- Vi gik efter, at hele kurtagen og kursskæringen ville blive dækket. Nu er det kun halvdelen, og det er ikke helt godt nok, siger Morten Bruun Pedersen.

Seniorøkonomen understreger imidlertid, at han endnu ikke har set den politiske aftale i sin helhed. Aftalen præsenteres torsdag eftermiddag.

- Det vigtige er, at vi får et realkreditmarked, hvor der er reel konkurrence.

- Et marked, hvor det er så dyrt at skifte fra det ene realkreditinstitut til det andet, som det er i øjeblikket, fungerer ikke, siger Morten Bruun Pedersen.

Han er dog tilfreds med, at forbrugerne får halv pris på kurtage og kursskæring i et halvt år.

Kurtage og kursskæring er udgifter forbundet med at købe og sælge de obligationer, der ligger bag realkreditlånene.

Ifølge rådgivningsfirmaet Mybanker er kurtage typisk på omkring 0,15 procent af lånet og kursskæring omkring 0,10 procent.

Politikerne har forhandlet aftalen på plads, efter et ekspertudvalg i september kom med otte bud på, hvordan realkreditmarkedet kan blive lettere at gennemskue, og boligejere lettere kan shoppe rundt.

Et af forslagene lød, at selskaberne slet ikke måtte opkræve kursskæring og kurtage, hvis kunden ville skifte efter en varslet prisstigning.

Ekspertudvalgets anbefaling lød, at det skulle gælde i en varslingsperiode på fire måneder.

Forbrugerrådets Morten Bruun Pedersen sad med i ekspertudvalget, hvor også finanssektoren var repræsenteret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.