Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forbrugerne vil ikke mærke lavere medicinpriser

En ny aftale om lavere avancer på medicin kommer til at få større betydning for apotekerne og den offentlige økonomi, end den kommer til at lette forbrugernes pengepunge.

Hver gang en forbruger køber medicin på apoteket, får apotekerne en lille del af den samlede pris, og den avance skal nu sættes ned. Det kommer til at spare samfundet for penge og sænker medicinpriserne en smule, men ikke så meget, at forbrugerne kommer til at spare massevis af kroner, når de køber medicin.

- Det er meget kompliceret at fastsætte, hvor meget avancen skal sænkes med, så det ved vi ikke endnu. Men hvis nu vores avance eksempelvis bliver sat 20 øre ned, så ville det betyde, at vi mister 20 øre per medicinpakning, vi sælger, og det er altså mange gange 20 øre. For den enkelte forbruger vil det ikke få den helt store betydning, men for den offentlige økonomi er der tale om en forholdsvis stor gevinst, siger formand for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen.

At apotekerne skal til at tjene lidt mindre ved salg af medicin er en del af en ny aftale, som sundhedsminister Astrid Krag (SF) fredag har indgået med Danmarks Apotekerforening. Aftalen fastsætter blandt andet apotekernes bruttoavance for 2013 og 2014.

Producenten, grossisten og apoteket får hver sin del af prisen på medicinen, og apotekets avance udgør i dag 16 kroner og 61 øre, uanset medicinprisen. Derudover går en del af prisen også til moms. Avancen kan forklares som det, apoteket tjener på medicinen, og det er dermed en slags betaling per medicinpakning, der betales dels af forbrugerne selv og dels af staten i form af tilskud.

Bliver avancen lavere, skal det offentlige bruge færre kroner på medicin, og det kommer til at lette samfundet økonomisk, lyder det fra sundhedsministeren, der kalder aftalen »fornuftig og ansvarlig«.

Niels Kristensen er helt med på, at apotekerne er nødt til at indrette sig efter krisetiderne.

- Man kan sige overordnet, at samfundets samlede udgifter til apotekerne bliver mindre. Vi er gået med til en aftale, der ender med en mindre regning til samfundet, fordi det er økonomisk ansvarligt, og det er jeg ganske godt tilfreds med, siger apotekerformanden.

Overordnet handler aftalen også om at effektivisere apotekerne.

- Når vi har færre penge at gøre godt med, så kommer vi til at rationalisere vores drift og effektivisere den måde, vi arbejder på, siger Niels Kristensen.

Han er mest tilfreds med de to initiativer i aftalen, der skal reducere medicineringsfejl og højne patientsikkerheden. Det skal fremover fremgå tydeligt af medicinetiketterne, der påføres på apoteket, hvilket aktivt indholdsstof det enkelte lægemiddel indeholder. Og så skal der igangsættes et kompetenceløft blandt personalet på kommunale botilbud, så de bliver bedre til at håndtere medicin.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.