Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketingets ledelse reagerer på Hjort-rapport: »Hårene rejser sig også i nakken på mig«

Hvis Forsvarets Efterretningstjeneste får adgang til folketingsmedlemmernes e-mails, som en rapport fra Forsvarsministeriet foreslår, vil det med det samme blive drøftet i Folketingets ledelse, Præsidiet, lyder det fra flere medlemmer.

Folketingets ledelse, Præsidiet, kommer til at drøfte, om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal have adgang til Folketingets medlemmers e-mail, hvis overvejelser i en rapport fra Forsvarsministeriet bliver vedtaget.

Det siger flere medlemmer af Folketingets øverste organ, efter at Berlingske onsdag kunne fortælle, at der i rapporten – som er overdraget til Folketinget - lægges op til, at politikerne overvejer at give Center for Cybersikkerhed (CFCS) under FE adgang til bl.a. politikernes e-mail og danskernes patientjournaler og recepter.

»Jeg vil bestemt tage det op i præsidiet. Det skal vi have diskuteret. Der vil ikke blive givet grønt lys til det, uden at ministeren smider det endeligt på bordet, og heller ikke uden at vi får det diskuteret i Præsidiet,« siger 3. næstformand for Folketinget Christian Juhl (EL).

Venstres 2. næstformand, Kristian Pihl Lorentzen (V), er enig:

»Hvis det skal indføres, er det helt klart noget, vi kommer til at drøfte i Præsidiet. Så må vi høre, hvad de enkelte Folketingsgrupper siger, og så må vi se på det,« siger han.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er på ferie.

Claus Hjort har ikke taget endelig stilling

Det er endnu ikke besluttet, om forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil følge anbefalingerne og gøre det til en del af regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig, der skal forhandles på plads i løbet af efteråret. Og Hjort har ikke ønsket at stille op til interview med Berlingske.

I rapporten hedder det, at »loven på en række områder begrænser CFCS’ muligheder for at yde en optimal indsats«. Forsvarsministeriet vil derfor »vurdere, om der er behov for lovændringer«.

Tidligere har CFCS fået kritik for at have for vidtgående beføjelser og for at søge ulovligt på danskere.

Det bliver der ligeledes åbnet op for i rapporten, og IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse mener, at det vil ligne totalitær overvågning, hvis tankerne bliver en realitet.

»Det får hårene til at rejse sig i nakken på mig,« siger han.

Det samme gør det hos Christian Juhl.

»Jeg er helt enig med Kruse, og hårene rejser sig også i nakken på mig. Det her er jo et enormt skridt mod et totalitært overvågningssamfund. Det skal vi ikke acceptere.  Vi har i forvejen for lidt kontrol med efterretningstjenester, så det er helt vanvittigt, hvis vi indfører det her.«

FE tænker jo på Danmarks interesser. Hvis de mener, at der er brug for større beføjelser, hvad er så problemet?

»Men hvilke grænse er der, hvornår overtager en tjeneste tingene og dermed styrer tingene? Man skal huske på, at vi politikere er valgt til kontrollere efterretningstjenester. Ikke omvendt,« siger Christian Juhl.

»Det er en ny verden, og en ny form for krigsførelse«

1. næstformand, Henrik Dam Kristensen (S), som også er sit partis forsvarsordfører, vil godt afvente, hvad udfaldet af rapportens anbefalinger bliver, inden han tager stilling til, hvad Præsidiet skal gøre.

Men han afviser ikke, at det kan blive nødvendigt med adgang til folketingsmedlemmernes e-mail.

»Jeg ønsker ikke, at der er uvedkommende personer, der kan se med, hvis du og jeg har en mailkorrespondance, som ikke har noget med statens sikkerhed at gøre. Det er jeg bestemt optaget af, men jeg er også optaget af virkeligheden, hvor vi hele tiden er udsat for hackerangreb,« siger Henrik Dam Kristensen.

Han peger på, at det i april kom frem i Berlingske, at statsstyrede russiske hackergrupper har skaffet sig adgang til ansatte ved forsvarets e-mails, og at der ifølge forsvarsministeren er en »skræmmende trussel« fra samme grupper mod blandt andet forsyningsselskaber og hospitaler.

»Det er en ny verden, og en ny form for krigsførelse. Jeg mener, at vi er nødt til at sikre, at folk, som vil danskerne ondt, ikke får lov til det. Men der skal være en balance,« siger Dam Kristensen.

Det er ventet, at regeringen kommer med sit udspil til et nyt forsvarsforlig i september eller oktober.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.