Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketinget vedtager Hercules-indsats i Mali

Et bredt flertal i Folketinget har tirsdag aften vedtaget, at sende transportflyet Hercules til Mail for at hjælpe den franske mission.

Kun Enhedslisten stemte imod, da Folketinget sent tirsdag aften under en hastebehandling besluttede at sende et Hercules transportfly til at hjælpe Frankrigs mission i Mali.

Islamistiske oprørere har taget magten i den nordlige del af det vestafrikanske land og har i den seneste tid forsøgt at rykke frem mod syd. Det skal danskerne hjælpe med at forhindre.

Udenrigsminister Villy Søvndahl (SF) er glad for beslutningen.

- Det er vigtig for os, at støtte den franske mission, så vi forhindrer, at den malinesiske hær bliver løbet over ende af islamistiske oprørere, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger vigtigheden af et bredt flertal bag beslutningen.

- Jeg tror, det betyder meget for de danske soldater, der skal deltage i missionen, at de føler, at de har en bred opbakning hjemmefra, siger han.

Det danske Hercules-fly har 40 soldater om bord og skal primært hjælpe franskmændene med at fragte soldater og udstyr til det vestafrikanske land.

Frankrig indledte fredag en række luftangreb mod oprørerne og drev flere af dem på flugt.

Flere andre vestlige lande har udtrykt støtte til Frankrigs indgreb i konflikten.

USA overvejer også, at hjælpe franskmændene. Det siger Jay Carney, talsmand for Det Hvide Hus, tirsdag aften.

Amerikanerne vil dog ikke bidrage militært til at løse konflikten, der vil blive tale om »logistisk hjælp«, siger Jay Carney, der dog ikke uddyber nærmere, hvilken form for logistisk hjælp, amerikanerne overvejer.

- Vi deler det franske mål om at forhindre terrorister i at få et helle i regionen, og vi støtter den franske operation. Vi støtter franskmændene ved at dele information, og vi overvejer anmodninger om logistisk support, forklarer han.

Ifølge den franske præsident Francois Hollande, vil franskmændene først stoppe aktionen i Mali og trække tropperne ud, når det vestafrikanske land er stabilt og sikkert og har et solidt politisk system.

- Når vi stopper vores indgriben, skal Mali være sikkert, have legitime myndigheder. Landet skal have en valgproces, og der skal ikke længere være terrorister, der truer Malis territorium, siger Francois Hollande ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Aktionen foregår i samarbejde med en række afrikanske allierede, og tirsdag fortalte en talsmand for forsvaret i Nigeria, at de vil bidrage med 900 soldater til kampen mod oprørerne Mali.

BNB/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.