Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketinget nedlægger lobbyist-register

Nyt register, der skulle skabe mere åbenhed om politikeres møder med lobbyister, fik en ultrakort levetid. Flere partier ønskede at give Folketingets lobbyregister en chance, men et flertal besluttede i dag at nedlægge det.

Efter få måneders levetid dropper Folketinget nu sit omdiskuterede register af politikernes møder med lobbyister.

Registret blev indført efter sommerferien og har fra begyndelsen været frivilligt, men Folketinget definerede rammerne og lagde informationerne op på sin hjemmeside. Men efter et møde i Folketingets Forretningsudvalg her til morgen har Socialdemokraterne, Venstre, de Konservative, de Radikale og Liberal Alliance besluttet at nedlægge registret. Det skal fortsat være muligt for den enkelte politiker at føre et privat register, men Folketinget har ikke længere noget ansvar for at føre tilsyn med eventuelle personlige registre.

- Med de få registreringer, der er, har vi allerede mødt ret store problemer med at vejlede medlemmerne i, hvad de skal udfylde. Vi vil ikke have noget ansvar for at sortere i de oplysninger. Folk kan få en henvisning til deres egen registrering i erhvervsregistret, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til b.dk.

Ifølge Berlingskes oplysninger ville SF og Dansk Folkeparti helst udskyde beslutningen, indtil registret havde fungeret i et år, mens Enhedslisten var lodret uenig i, at registret skulle aflives.

- Det er rigtigt ærgerligt og et tilbageslag for åbenheden og gennemskueligheden i vores demokrati, at et flertal i folketinget har vedtaget at droppe lobby-registeret, inden det reelt kom i gang, siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

- Modviljen til at etablere et lobby-register viser sig bl.a. i, at man var helt afvisende over for at lade registeret køre frem til en evaluering i 2014. Tydeligere kan det ikke siges, at man slet ikke ønsker åbenhed over folketingsmedlemmernes kontakt til lobbyister – og det er jo sådan set meget sigende, siger Per Clausen.

Mogens Lykketoft erkender, at Folketinget nok har sat sig mellem to stole ved at indføre et ikke-obligatorisk register, men påpeger, at der ikke var flertal i Folketinget for et mere forpligtende register.

- Jeg synes ikke, man kan pålægge Folketingets administration at vejlede medlemmerne om registret. Det må være op til hver enkelt. Men det har hele tiden været min egen anfægtelse, om Folketinget overhovedet skulle gå ind i det. Om det overhovedet giver et meningsfyldt overblik over lobbyismen?, siger Mogens Lykketoft.

Betyder det, at det næsten er umuligt at skabe overblik over lobbyisme i Danmark?

- Næ, jeg synes, at det må være en inspiration til de af os, som er optaget af mere gennemsigtighed, om vi kan finde mere anvendelige veje til det.

Men er der mere anvendelige veje?

- Mange vil sige, at det er mere relevant at få kortlagt pengestrømmene til partier og folketingsmedlemmer, men det er en helt anden lovgivning, der skal til.

Så hvis der skal komme nye initiativer til mere gennemsigtighed, så kommer det ikke fra jer i Folketingets Præsidium eller forretningsudvalg?

- Jeg vil ikke afvise, at vi ikke kan komme op med nye initiativer, men det kan være, at man skal gøre sig helt andre overvejelser, siger Mogens Lykketoft.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.