Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketinget fejrer Finland med at rejse mindesten for frivillige

Folketingets Præsidium vil i Finland afsløre mindesten over danskere, som faldt i vinterkrigen mod Sovjet.

De finske skisoldater rykker i 1940 frem i Vinterkrigen imellem Finland og Rusland. 7. december i år afslører Folketingets Præsidium ved deres besøg i Finland en mindesten over de danske Finlands-frivillige. Scanpix/Ukendt
De finske skisoldater rykker i 1940 frem i Vinterkrigen imellem Finland og Rusland. 7. december i år afslører Folketingets Præsidium ved deres besøg i Finland en mindesten over de danske Finlands-frivillige. Scanpix/Ukendt

7. december afslører Folketingets politiske ledelse, præsidiet, ved deres besøg i Finland en mindesten for de danske frivillige, som faldt i Vinterkrigen 1939-40 mod Sovjetunionen.

Det oplyser Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, mandag, hvor hun afrunder konferencen »Finland i profil«.

Her markerer Folketinget Finlands 100 år som selvstændigt land efter godt 100 år under russisk herredømme.

Ved konferencen talte Maria Lohela, som er formand for den finske rigsdag, nordisk minister Karen Ellemann (V), ambassadør René Nyberg, den finske uddannelsesambassadør Marianne Huusko samt flere forskere.

Præsidiet afslører mindestenen af bornholmsk granit ved en højtidelighed i Finland sammen med finske politikere, Finlands regering samt finsk forsvar.

Mindestenen placeres på heltekirkegården nær monumenter, der hædrer de andre frivillige fra nordiske lande som Sverige og Norge, oplyser Pia Kjærsgaard.

»Stenen tjener et dobbelt formål. Den skal både hædre de danskere, der døde i finnernes ulige kamp mod Sovjetunionen og bekræfte de nære relationer mellem vores lande,« siger Folketingets formand.

Ved konferencen fortalte historikeren Claus Bundgaard Christensen om de godt 1000 danske Finlandsfrivillige.

De omfattede både senere medlemmer af modstandsgruppen Holger Danske og officeren Christian Frederik von Schalburg, som anførte Frikorps Danmark i kamp på østfronten. Han faldt 2. juni 1942 i kamp under tysk ledelse.

Finland har haft en omtumlet historie. Landet blev kastet ud i borgerkrig, så snart det blev uafhængigt af Rusland. I 1939-40 angreb Sovjetunionen og under Anden Verdenskrig gik Finland i krig mod Sovjetunionen på tysk side.

»På trods af vanskelighederne er Finland i dag et af verdens mest velstående lande. Velstanden er brugt til at bygge en moderne velfærdsstat, som hævder sig internationalt inden for blandt andet uddannelse og sundhed,« siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.