Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Folketinget åbner for danske F16-fly til Afghanistan

I alt kan seks danske F16-fly kan blive sendt til Afghanistan i forbindelse med den danske tilbagetrækning af tropper.

Et bredt flertal i Folketinget er parat til at bane vejen for, at Danmark kan bidrage med seks danske F-16-kampfly til missionen i Afghanistan. Det danske bidrag skal bestå af fire fly plus to reservefly.

En endelig afgørelse om flyene vil først blive truffet til sommer, da det vil kræve, at det danske mandat fra Folketinget revideres og at der fortsat er flertal bag beslutningen.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger er der dog opbakning blandt partierne bag den danske Afghanistan-indsats om, at man vil åbne for muligheden for danske fly. Det vil i så fald være første gang siden 2002-2003, at Danmark bidrager med kampfly til luftstøtte i Afghanistan.

Samtlige partier i Folketinget undtagen Enhedslisten sidder mandag og forhandler detaljerne på plads om den såkaldte Helmand-plan, der skal beskrive Danmarks bidrag til Afghanistan. Venstre og Konservative, der har presset på for, at Danmark skal være villige til at bidrage med fly, når den danske indsats med kamptropper på landjorden lakker mod enden.

Tidligere på måneden forklarede den konservative forsvars- og udenrigsordfører, Lene Espersen, således til Berlingske, at det var partiets ønske, at Danmark bidrager med fly.

- Derfor har vi sagt til regeringen, at vi ønsker kampfly til enten ISAFs baser i Kandahar eller Camp Bastion. Vi mener, at det er vigtigt, at Danmark hjælper til også i den sidste tid i Afghanistan, sagde Lene Espersen.

I samme forbindelse oplyste chefen for Flyvertaktisk Kommando, generalmajor Henrik Røboe Dam, til avisen, at Flyvevåbnet kan udsende seks kampfly med 10 dages varsel og opretholde kapaciteten i et år.

Prisen for indsatsen vil variere afhængig af, hvilke opgaver flyene skal deltage i.

Den samlede aftale skal præsenteres for Udenrigspolitisk Nævn tirsdag, hvis partierne når til enighed om indholdet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.