Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Folk tænker, at de må finde sig i at blive spyttet efter på gaden«

Der skal langt mere fokus på hadforbrydelser, mener Enhedslisten. Partiet efterlyser et samlet overblik over omfanget - og så skal folk have tiltro til politiets hjælp, kræver retsordfører Pernille Skipper.

Der bliver ikke gjort nok for stoppe hadforbrydelser i Danmark.

Det mener Enhedslisten, der fredag havde trukket justitsminister Mette Frederiksen (S) og social- og integrationsminister Manu Sareen (R) i samråd om bekæmpelsen af den religiøst, seksuelt eller etnisk motiverede kriminalitet.

De to ministre både anerkendte og lyttede til problemet, fremhæver retsordfører Pernille Skipper (Ø) og kalder mødet »rigtig positivt«.

»Men vi skal også sørge for, at der kommer handling bag ordene,« understreger hun.

Blandt andet oplyste justitsministeren på samrådet, at Rigspolitiet nu vil intensivere indsatsen mod hadforbrydelser, hvilket skal gøre det muligt at få en hurtigere afrapportering.

At styrke politiet er det helt rigtige tiltag, mener Enhedslisten, der samtidig har fremsat et beslutningsforslag, som ligeledes skal bidrage til at bekæmpe hadforbrydelser.

I kølvandet på terrorattentatet i februar i København, hvor synagogen i Krystalgade blev udsat for et angreb, der kostede en frivillig vagt livet, er tonen nemlig blevet skærpet i debatten om ytringsfrihed og minoriteters rettigheder, mener partiet.

Især er der behov for at skabe et samlet overblik over omfanget af kriminaliteten, siger Pernille Skipper.

»Det lyder næsten banalt, men sådan noget som at få en afkrydsningsrubrik i anmeldelsesskemaet er vigtigt. Så man overvejer, om der ligger et hadsk motiv bag, hver gang man får en anmeldelse om vold,« siger hun og erkender, at det er vanskeligt at komme mørketallene til livs.

»Det er meget, meget svært. For det første er der mange forskellige registreringer, som bliver opgjort på forskellig måde. Det betyder, at vi har forskellige tal i spil lige nu. Og vi har ikke et egentlig overblik.«

»Det er også et problem, at der er rigtig mange mennesker, som måske ikke anmelder hadforbrydelser. De tænker, at dét at blive spyttet efter på gaden måske er noget, man må finde sig i. Men det er det bestemt ikke. De mennesker skal vi have til at tro på, at politiet faktisk vil hjælpe dem, hvis de anmelder episoderne,« siger Pernille Skipper.

Efter fredagens samråd har Enhedslisten har nu stillet en række opfølgende spørgsmål til de to ministre.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.