Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fogh i spil til norsk Nobelkomité trods kritiske røster

Anders Fogh Rasmussen kan måske ende med at være med til at bestemme, hvem der skal modtage Nobels fredspris.

Det norske regeringsparti Fremskrittspartiet overvejer at pege på Anders Fogh Rasmussen som kandidat til den komité, der hvert år uddeler Nobels fredspris.. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Det norske regeringsparti Fremskrittspartiet overvejer at pege på Anders Fogh Rasmussen som kandidat til den komité, der hvert år uddeler Nobels fredspris.. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Oslo. Det norske regeringsparti Fremskrittspartiet overvejer at pege på Anders Fogh Rasmussen som kandidat til den komité, der hvert år uddeler Nobels fredspris.

Det skriver det norske medie Aftenposten.

Danmarks tidligere statsminister og tidligere generalsekretær for Nato er et af omkring ti navne, der er i spil til nomineringen.

Morten Wold, leder af Fremskrittspartiets valgkomité, bekræfter over for avisen, at Anders Fogh Rasmussen er en af kandidaterne.

- Jeg kan ikke kommentere, hvilke kandidater komitéen arbejder med. Men Fogh Rasmussen er et af flere navne, som er i spil, siger Morten Wold ifølge Aftenposten.

Nobelkomitéen består af fem personer og vælges af det norske Stortings valgkomité. Det er de politiske partiers størrelse, der afgør, hvor mange de hver især kan indstille.

Det plejer at foregå uden sværdslag. Men en kontrovers i december sidste år betyder imidlertid, at Fremskrittspartiets plads i øjeblikket står tom. Det er den plads, den tidligere danske statsminister er i spil til.

Kort efter at Anders Fogh Rasmussen trådte tilbage som generalsekretær i Nato i 2014, startede han konsulentvirksomheden Rasmussen Global. Her rådgiver han blandt andre Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Det kan tale imod, at han vil blive nomineret, skriver TV2, der har talt med Henrik Urdal, der er leder af Institut for Fredsforskning i Oslo.

- Selv om jeg egentlig er meget positiv over for, at man tænker ud af boksen, når man nominerer kandidater til komitéen, så er det klart, at det er uhyre vigtigt for legitimiteten af fredsprisen, at komitéen bag er uafhængig.

- Derfor skal Anders Fogh Rasmussen jo være uafhængig af interesser, der kan gøre ham inhabil i forhold til at tildele prisen til specifikke parter, siger Henrik Urdal til TV2.

Kritikere påpeger, at Fogh Rasmussen har spillet en aktiv rolle i krigen i Irak samt håndteringen af Muhammed-krisen.

Desuden er Anders Fogh Rasmussen ikke nordmand, og der har aldrig tidligere siddet udlændinge i komitéen, der uddeler Nobels fredspris.

I Norge er der kritiske røster rettet mod Anders Fogh Rasmussen. Anniken Huitfeldt, leder af Stortingets udenrigskomité, er skeptisk over for den mulige nominering.

Det er det norske Storting, som udnævner medlemmer til Nobelkomitéen, og det er en fin tradition, at vi finder norske kandidater, siger Huitfeldt til Aftenposten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.