Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fogh afviser medansvar for Skats sammenbrud

Anders Fogh Rasmussen afviser sammenhæng mellem Skats problemer og VK-regeringens besparelser og centralisering.

Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen.

Efter 13 års levetid blev Skat i sidste uge aflivet af VLAK-regeringen.

Det skete efter en stribe skandaler om forkerte ejendomsvurderinger, manglende inddrivelse og fejlagtig udbetaling af milliarder i udbytteskat.

Sagerne har kostet fælleskassen et stort milliardbeløb og er blevet kædet sammen med politiske beslutninger om at centralisere, skære ned på antallet af medarbejdere og indføre store it-systemer som det fejlslagne EFI.

Tidligere statsminister - og skatteminister - Anders Fogh Rasmussen bliver anset for at være en af ophavsmændene til tanken om, at skattevæsnet kan effektiviseres, så der kan spares penge til andre ting.

Anders Fogh Rasmussen afviser dog, at han har et medansvar for problemerne i Skat.

Eller at han oplever en sammenhæng mellem problemerne og de politiske beslutninger om at centralisere skatteopkrævningen og skære ned på antallet af medarbejdere:

»Nej, det gør jeg ikke overhovedet. Det gør jeg ikke,« siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Var det en rigtig beslutning at nedlægge Skat?

»Ja, det synes jeg faktisk. Altså i lyset af det, der er sket, så støtter jeg fuldstændig den beslutning, der er truffet.«

Men er nedlæggelsen af Skat ikke netop tegn på, at idéen om at centralisere og erstatte mennesker med it-systemer har slået fejl?

»Næ. Man har draget nogle erfaringer, som man så lærer af. Det synes jeg er godt og rigtigt. Jeg støtter fuldstændig den beslutning, der er taget.«

Afviser du fuldstændigt, at der er nogen sammenhæng med de nedskæringer i Skat og den effektivisering, som du har været eksponent for?

»Regeringen har besluttet at tilføre flere ressourcer til Skat. Det er vel en erkendelse af, at man skal have mere personale, og man skal bruge de penge, der nu skal bruges for at få systemet til at fungere.«

Når du kigger tilbage, vil du så have gjort noget anderledes med den viden, du har i dag?

»Nej, det synes jeg ikke,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Det var især i tiden som skatteminister i Schlüters regering, at Fogh blev kendt for effektivisering af skattevæsnet.

Til sidst måtte han træde tilbage som skatteminister, efter at Skatteministeriet havde bogført edb-udgifter afholdt i 1988 som afholdt i 1989. Det skete for at opfylde regeringens krav om besparelser.

Fogh havde i 2005 statsministerposten, da VK-regeringen som led i Strukturreformen oprettede Skat.

Skat opstod som en fusion af det statslige Told & Skat og de kommunale skatteforvaltninger. Men centraliseringen var langt fra en succes.

Det erkendte Foghs efterfølger på statsministerposten, Lars Løkke Rasmussen (V), da han tirsdag i sidste uge nedlagde Skat:

»Nok er nok. Vi skal have genoprettet danskernes tillid til skattevæsnet,« lød det fra Løkke, der tilføjede:

»En af de vigtigste værdier i Danmark er tilliden til hinanden og til de offentlige institutioner. Den har taget generationer at bygge op. Den skal vi være varsomme med ikke at sætte over styr.«

»Det er ulykkeligvis det, der er sket i relation til Skat.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.