Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Barometertjek

Første gang i fem år: Rød blok ligger betydeligt højere end blå blok

Rød blok er ikke målt højere i Berlingske Barometer siden 2011 og står nu for første gang i fem år til 90 mandater.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) kan glæde sig over, at rød blok ligger rekordhøjt i meningsmålingerne, hvis man kigger fem år tilbage. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016)
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) kan glæde sig over, at rød blok ligger rekordhøjt i meningsmålingerne, hvis man kigger fem år tilbage. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016)

Rød blok står til et flertal på 51,1 procent, viser Berlingske Barometer. For første gang siden tiden kort efter 2011-valget er rød blok blevet målt så højt i barometeret. Det udløser rekordhøje 90 mandater til rød blok, mens blå blok må nøjes med 85.

Da den statistiske usikkerhed er på 1,7 procentpoint, er det rimeligt at sige, at rød blok er større end blå blok, der står til 48,9 procent af stemmerne. Forskellen er statistisk signifikant. Tallene er ganske vist små, men frasorterer vi Kristendemokraterne, der ville være rent stemmespild for blå blok, bliver rød bloks forspring kun endnu mere sikkert.

Den - set med røde øjne - positive udvikling har så småt kunnet anes i barometeret de seneste måneder. I slutningen af 2015 stod rød blok på et tidspunkt til 48,5 procent af stemmerne. Og nu viser tallene altså et kaninhårs forspring til Socialdemokraternes Mette Frederiksen (S) og resten af blokken.

Netop Socialdemokraterne har ifølge barometeret tiltrukket lidt flere vælgere de seneste måneder, selv om partiet stadig ikke ligger bedre end valgresultatet. Årsagen til fremgangen for rød blok skal snarere findes hos Alternativet, der står til at modtage op mod 100.000 vælgere - svarende til 2,4 procentpoint - ekstra vælgere sammenlignet med 2015-valget.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at    indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.