Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Før NATO-topmøde: Enhedslisten vil stoppe oprustning

Inden Løkke rejser til NATO-topmøde, bør S og R sige fra over for NATO-mål om oprustning, mener EL.

ARKIVFOTO: Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.
ARKIVFOTO: Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager torsdag sammen med USAs præsident, Donald Trump, i et NATO-topmøde i Bruxelles.

Her ventes NATO-landene at bekræfte deres opbakning og udvide NATO-samarbejdet. Der arbejdes blandt andet på, at NATO skal slutte sig til koalitionen af lande, som deltager i kampen mod Islamisk Stat.

Et mål som Lars Løkke Rasmussen støtter.

Samtidig vil Donald Trump presse på for, at de europæiske NATO-lande lever op til alliancens målsætning om, at landene skal bruge 2,0 procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvar.

Men det bør Danmark sige fra over for, mener Enhedslisten. I et sidste forsøg før NATO-topmødet opfordrer Enhedslisten rød bloks medlemmer af forsvarsforliget, Socialdemokratiet og De Radikale til at sætte foden ned.

Enhedslisten udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, siger:

»Det vil være umuligt at efterleve kravet fra Trump om at nå to procent-målsætningen uden at hæve skatterne markant eller skære massivt i velfærden.«

»Derfor bør Socialdemokraterne og De Radikale straks afvise målsætningen og blokere regeringens oprustningsplaner inden NATO-topmødet.«

I dag bruger Danmark under 1,2 procent af bnp på forsvaret, som årligt koster cirka 22 milliarder kroner.

Ifølge Nikolaj Villumsen vil det derfor koste de danske skatteydere 16 milliarder kroner hvert år, hvis Danmark skal bruge 2,0 procent af bnp på militæret.

Det vil få store konsekvenser for, hvor mange penge der er til velfærd, mener Villumsen:

»Det svarer i runde tal til 32.000 ansatte i velfærden. Den vil slet ikke kunne hænge sammen, hvis vi fjerner så mange penge.«

Til efteråret ventes regeringen at indkalde til forhandlinger om et nyt forsvarsforlig. På forhånd har regeringen i sit regeringsgrundlag fastslået, at der er brug for et "substantielt løft" af forsvaret.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har dog endnu ikke sat beløb på.

De færreste på Christiansborg forventer dog, at Danmark inden for en kortere årrække vil kunne leve op til NATO-målsætningen. Der er ganske enkelt tale om for stort et beløb.

Samtidig har Danmark i de seneste år været blandt de NATO-lande, der forholdsmæssigt har bidraget mest til internationale missioner i Afghanistan, Irak og Libyen.

Det argument vil Lars Løkke Rasmussen formentlig tage i brug, når spørgsmålet om Danmarks bidrag til NATO kommer op.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.