Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fodlænkedom fører til omgående lovændring

Justitsminister Morten Bødskov vil øjeblikkeligt ændre straffeloven, så dømte, der tager deres fodlænke af under afsoning i hjemmet, kan straffes.

En særdeles opsigtsvækkende dom fra Højesteret i en sag om en 41-årige mands fodlænke får justitsminister Morten Bødskov (S) til at varsle en nærmest øjeblikkelig lovændring.

Udmeldingen fra Bødskov kommer, efter Højesteret fredag afgjorde, at der på nuværende tidspunkt ikke er hjemmel i loven til at give den 41-årige voldsdømte mand en tillægsstraf, selvom manden tog sin fodlænke af og forlod sit hjem under sin afsoning.

- Jeg har noteret mig Højesterets dom, som betyder, at der i dag ikke er hjemmel til at straffe personer, der flygter fra afsoning med fodlænke, forklarer ministeren i en skriftlig kommentar og uddyber, at han nu vil ændre loven på området.

- Dette har ikke været tilsigtet. Jeg agter derfor allerede i den kommende uge at rette op på det med en lovændring, for selvfølgelig skal der være en klar og kontant konsekvens, når man flygter fra afsoning med fodlænke. Ændringen kommer derfor til at betyde, at den, der er flygtet, vil få en ny straf for selve flugten, oplyser ministeren.

Det er et regulært hul i loven og betænkningerne til denne, der fritager den 41-årige mand fra Brørup i det sydlige Jylland fra den tillægsstraf på 30 dage, som han fik i forbindelse med turen i friheden uden den elektroniske fodlænke.

Helt præcist er det en formulering i straffelovens paragraf 124, der kommer manden til undsætning.

I loven hedder det, at man godt kan straffe fængslede eller anholdte, der flygter, og det gælder ifølge loven også for personer, der for eksempel med fodlænke afsoner uden for fængslet og i stedet er »frihedsberøvet i institution m.v.«

Da loven blev vedtaget, havde dømte ikke mulighed for at afsone hjemmefra, og det er derfor, at Højesteret slår fast, at formuleringen i loven ikke gælder den 41-årige.

- Bestemmelsens ordlyd omfatter ikke den, der forlader sin bolig i strid med vilkårene for strafudståelse på bopælen, skriver Højesteret i fredagens dom.

I princippet giver lovbrøleren alle hjemmeafsonere med fodlænke mulighed for at forlade hjemmet i weekenden, uden at det medfører ekstra straf. Men justitsministeren understreger, at nok vil det være straffrit, men der vil få konsekvenser alligevel.

- Indtil den nye lovændring træder i kraft, vil jeg gerne understrege, at dem, der flygter under afsoning med fodlænke i hjemmet, vil skulle afsone resten af sin straf i fængsel, forklarer Bødskov.

I kølvandet på den opsigtsvækkende dom var flere partier ude og kræve, at ministeren med det samme så på straffeloven.

Til Politikens hjemmeside sagde for eksempel formand for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), at manglende lovændring ville få konsekvenser for systemet herhjemme.

- Der er simpelthen nødt til at være en konsekvens, hvis man bryder reglerne for at afsone med fodlænke. Ellers bliver systemet tandløst, og det må det ikke, sagde Karina Lorentzen, der mødte opbakning hos Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup (S):

- Selvfølgelig skal det være sådan i Danmark, at man kan blive dømt, hvis man prøver at bryde sin egen afsoning, sagde ordføreren til Berlingske Nyhedsbureau.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.