Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FOA: Kommuner presses til at fyre fastansatte

Klemte kommuner hyrer flere frivillige i stedet for fastansatte, mener FOA's formand, Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen advarer som forbundsformand for FOA mod at lade det offentlige hyre flere frivillige som erstatning for fastansatte. Scanpix/Thomas Lekfeldt
Dennis Kristensen advarer som forbundsformand for FOA mod at lade det offentlige hyre flere frivillige som erstatning for fastansatte. Scanpix/Thomas Lekfeldt

Kommunerne bruger stadig flere frivillige, fordi de er klemt økonomisk. Først kom de ind på væresteder i udkanten af kernevelfærden. Nu ansættes flere frivillige på hospitaler og andre offentlige institutioner.

Det siger Dennis Kristensen, som er formand for FOA, der organiserer sosu-assistenter og andre offentligt ansatte.

»Vi får flere og flere frivillige ind på hospitaler, ældrepleje og daginstitutioner. Det gør selvfølgelig, at flere opgaver bliver udført,« siger Dennis Kristensen.

»Vi rejser advarselsflaget, når kommunerne argumenterne med, at de er så pressede, at de er nødt til at skaffe sig andre arbejdstimer, end de betaler løn for.«

Han mener dog som Socialdemokratiet og regeringen, at ledige på dagpenge og efterlønnere skal kunne lave frivilligt arbejde uden træk i offentlige ydelser.

Men frivillige må ikke erstatte offentligt ansatte, siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og socialminister Mai Mercado (K) vil ifølge avisen Danmark ikke straffe ledige for frivilligt arbejde.

Som beskæftigelsesminister satte S-formand Mette Frederiksen et forsøg i gang. Efterlønnere kunne arbejde 15 timer om ugen på et plejehjem eller i en fitnessforening. For ledige på dagpenge er grænsen 10 timer.

Under forsøget indrømmede flere borgmestre, at de var så pressede, at de ikke kunne garantere, at frivillige ikke gratis udførte lønnet arbejde, siger FOA's formand.

»Det er absurd, at man som ledig skal stå til rådighed for anvist arbejde, men i kommunen gerne må udføre arbejde, som ellers ville være lønnet. Disse grænser bliver mere og mere presset,« mener Dennis Kristensen.

»Velfærdssamfundet kan ikke være bekendt at love borgerne en professionel indsats, som skal udføres gratis af frivillige,« siger FOA's formand.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.