Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

FN shopper for milliarder hos danske virksomheder

Danmark er en af verdens ti største leverandører af varer og tjenester til FN. Imponerende, mener minister.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kalder det imponerende, at danske virksomheders salg til FN er steget med knap en milliard kroner sidste år. Scanpix/Liselotte Sabroe
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kalder det imponerende, at danske virksomheders salg til FN er steget med knap en milliard kroner sidste år. Scanpix/Liselotte Sabroe

København. Danske virksomheders salg til FN er steget med knap en milliard kroner sidste år, så det nu udgør cirka 3,7 milliarder kroner. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Det svarer til en stigning på 33 procent i salget til børneorganisationen Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima.

- Det er imponerende, at danske virksomheder klarer sig så stærkt i den internationale konkurrence om at levere varer og tjenester til FN.

- Men det er også vigtigt, fordi danske virksomheder leverer kvalitetsprodukter inden for humanitær hjælp, sundhed og transport i verdens brændpunkter, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Med den store stigning rykker Danmark fra en 9.- til en 7.-plads på listen over verdens ti største leverandører til FN.

Det er der ifølge udenrigsministeren to årsager til.

- Først og fremmest er danske virksomheder meget innovative til at finde løsninger, som FN har brug for i udvikling og krisesituationer. For det andet har det været en målrettet prioritet for Danmark at komme ind på markedet.

Kristian Jensen åbner onsdag et FN-indkøbsseminar i FN-byen i København med deltagelse af 160 nordiske - herunder 55 danske - virksomheder og indkøbere fra de største FN-organisationer.

Virksomhederne vil på seminaret få et indblik i de centrale FN-organisationers indkøbsbehov på tværs af brancher.

Lige nu kommer halvdelen af salget kommer fra små og mellemstore virksomheder, siger Kristian Jensen.

- Det er alt fra kontorartikler til fødevarer og til serviceydelser som transport og logistik, så det er meget forskellige virksomheder.

FN's samlede indkøbsbudget er på cirka 113 milliarder danske kroner. Danmarks salg til FN er steget fra cirka 2,8 milliarder kroner i 2014 til 3,7 milliarder kroner i 2015.

Hos Dansk Industri (DI) er man glade for den flotte placering, men mener dog, at det kunne blive endnu bedre.

- FN køber langt mere end telte og tæpper, og derfor er der gode markedsmuligheder for en større kreds af danske virksomheder.

- Samtidig går en stor del af den danske eksport til FN via FN?s kontorer i København, og det er således et marked, der er geografisk let tilgængeligt for virksomhederne, lyder det fra direktør i DI Thomas Bustrup.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.