Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flertal vil straffe grove mediefejl med bøder og fængsel

Med Venstre i spidsen kræver de borgerlige partier, at bøder til medierne for krænkelse af bl.a. privatlivets fred tredobles. I tilfælde af gentagne sager skal journalister og redaktører straffes med fængsel. Socialdemokraterne er positive og klar til forhandlinger. Journalistforbundet raser.

Ken B. Rasmussen, der med sin bog "Livet, det forbandede" udløste Se og Hør-skandalen, blev i går anholdt og sigtet i sagen.
Ken B. Rasmussen, der med sin bog "Livet, det forbandede" udløste Se og Hør-skandalen, blev i går anholdt og sigtet i sagen.

Med Venstre i spidsen kræver de fire borgerlige partier nu, at bøde- og erstatningsniveauerne for danske medier og journalister som minimum tredobles. Partierne mener også, at redaktører og journalister, der flere gange gør sig skyldige i eksempelvis grove privatlivs- eller æreskrænkelser, skal smides i fængsel. Socialdemokraterne er villige til at forhandle om begge dele og mener sågar, at man kan gå endnu længere ved at gøre bødeniveauerne indtægtsafhængige. Dermed tegner der sig et flertal i Folketinget for at gribe ind over for medier, der går over stregen.

Det er Venstres medlem af retsudvalget, advokaten Jan E. Jørgensen, der står bag udspillet. Ifølge ham har vi set et skred, hvor særligt Se og Hør og Ekstra Bladet går længere i jagten på historier. Og han mistænker sågar visse medier for at budgettere med, at man vil tabe sager i retten, fordi det er det værd.»Vi må bare konstatere, at der er nogle journalister og redaktører, der ikke er bundet af den moral, som vi andre lever efter. Og hvis man så vil have dem til at opføre sig ordentligt, så man også kan have et privatliv som kendt person eller som politiker, så er vi nødt til at sætte bøderne i vejret og skabe en reel risiko for, at man kan komme i fængsel,« siger han.

Kravet kommer efter afsløringen af det, mange betegner som den største skandale i dansk mediehistorie, hvor Se og Hør angiveligt over en årrække har bestukket sig til kendtes og kongeliges kreditkortinformationer.

Politiet anholdt i går flere mistænkte i sagen, men det er endnu uvist, hvilken straf de ansvarlige redaktører og journalister vil ende med at få – om nogen overhovedet.

Krænkelser skal være markant dyrere

Kigger man derimod i en redegørelse fra Justitsministeriet fra 2013 over såkaldte dagbøder og torterstatninger til danskere, som medier er blevet pålagt at betale gennem årene, finder politikerne her grund til forargelse.

I 2002 skrev Ekstra Bladet eksempelvis en artikel, hvori man hævdede, at politiet havde bevis for, at en løsladt dansker stod bag 10-12 drab. Statsadvokaten opgav imidlertid sagen – og Højesteret tilkendte den pågældende en erstatning på 100.000 kroner.

Politikeren Naser Khader fik 25.000 kr. for – uberettiget – at være blevet anklaget af Se og Hør for sort arbejde. TV-værten Anders Lund Madsen fik 100.000 kr. for at få krænket sit og sin gravide kærestes privatliv på Rigshospitalet af Se og Hør. Og en person fik i 2002 100.000 kr. i erstatning for – uberettiget – i et medie at være blevet anklaget for at være leder af en narkoliga.

Dagbøderne, som redaktørerne oveni pålægges at betale til staten, ligger i reglen højst på samlet 40.000 kr.

Og det er alt for lavt, mener politikerne fra begge sider af folketingssalen altså. Derfor foreslår de borgerlige partier, at beløbene som minimum tredobles. Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er dog klar med en endnu hårdere model.

»Jeg mener, at vi skal gå endnu længere end en tredobling. Jeg mener, at man skal gøre straffene indtægtsafhængige, så det virkelig kan få en effekt. For problemet i dag er jo, at de penge, medierne kan tjene på at krænke kendtes privatliv, er langt større end bødeniveauerne,« siger hun og foreslår, at partierne drøfter det i en nær fremtid i Folketingets Retsudvalg.

Journalistformand rystet over forslag

I dag er det sådan, at journalister kan blive frifundet for en række lovbrud, hvis retten vurderer, at hensynet til den offentlige interesse må veje tungere end hensynet til eksempelvis den enkeltes privatliv. Det er til gengæld en skærpende omstændighed, hvis medierne begår lovbruddene alene for egen vindings skyld.

Og det system fungerer ganske fint, mener formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård. Han er »dybt bekymret« over politikernes forslag, fordi han frygter, at deres forslag til lovændringer vil afskrække medierne fra eksempelvis at afsløre magtmisbrug, fordi man er bange for skrappe bøde- eller fængselsstraffe. »Jeg er simpelthen rystet over, at de skal komme med det her nu. Det er meget, meget vidtgående at tale om fængselsstraffe og mangedoblede bøder for journalister, og det er et skridt væk fra princippet om frie medier, der arbejder for at styrke demokratiet,« siger han.

Chefreaktør: »Helt ude af proportioner«

På Se og Hør vil chefredaktør Niels Pinborg ikke fortælle, om ugebladet decideret budgetterer med, at man hvert år vil tabe sager i retten om eksempelvis privatlivskrænkelser med erstatning til følge. »Det er fabrikshemmeligheder,« som han siger.

Pinborg mener til gengæld, at det er »helt galimatias at antage«, at han laver journalistik »for at krænke folks privatliv«.

»Men hvis politikerne ikke mener, de har lavet lovgivningen godt nok, så må de jo lave den om.«

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, mener, at forslagene skal ses som et udtryk for, at politikerne er trætte af medierne, fordi medierne afslører dem i at gøre ting, de ikke burde. Han mener, at højere bødeniveauer og risiko for fængselsstraffe ville være »helt ude af proportioner«.

Det mener de Konservatives Tom Behnke til gengæld ikke.

»Jeg synes ikke, man skal kunne tjene penge på at krænke folks privatliv. Derfor skal der være markant højere bødestraffe. Og hvis medierne ikke kan forstå det på den måde – så er det helt naturligt, at de komme ind at ruske tremmer,« siger han. Justitsminister Karen Hækkerup (S) er indkaldt i samråd om Se og Hør-sagen i dag, torsdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.