Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere klager over vælgererklæringer fra højrenationalt parti

Ministerium får klager over, at Danskernes Parti udsender falske vælgererklæringer.

"Kære dansker, tusind tak for, at du har valgt at støtte Danskernes Parti med en vælgererklæring."

Sådan skrev partileder for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, sidste sommer til rådmand Kristian Würtz i Aarhus Kommune.

Nu er rådmanden dog medlem af Socialdemokratiet. Han kunne ifølge eget udsagn aldrig nogensinde drømme om at hjælpe Danskernes Parti til at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Kristian Würtz er dog ikke ene om at have fået misbrugt sit navn i forsøget på at skaffe stillere til et parti.

Kristeligt Dagblad har søgt aktindsigt hos Økonomi- og Indenrigsministeriet, og i en halv snes tilfælde har vælgere klaget over, at deres e-mail og navn er blevet misbrugt.

Danskernes Parti er under ledelse af en tidligere nazist. Partiet kaldte ved stiftelsen i 2011 sig selv for en "modernisering" af Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse.

Social- og Indenrigsministeriet har efterfølgende bedt Kristian Würtz om at bekræfte sin vælgererklæring med NemID.

Derfor sendte han en formel klage til ministeriet. Her gjorde han opmærksom på, at nogen havde misbrugt hans navn og e-mail og gjort ham til stiller for Danskernes Parti.

- Det er selvfølgelig meget ubehageligt for mig, hvis jeg på nogen måde bliver sat i forbindelse med Danskernes Parti, og jeg ville sikre mig, at jeg ikke kom til at optræde på stillerlister eller lignende fra partiet. I forvejen har jeg fået nyhedsbreve fra dem, selv om jeg flere gange har bedt om ikke at få dem, siger Kristian Würtz.

Rent juridisk skal den enkelte stiller godkende vælgererklæringen med sin NemID, før den er gyldig.

I alt skal et parti have godt 20.000 godkendte underskrifter for at blive opstillet til Folketinget.

For et år siden blev systemet ændret, så partierne kunne indsende vælgererklæringer elektronisk via e-mails med efterfølgende NemID-godkendelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.