Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere indvandrere og efterkommere dropper valgdage

Ved valget i 2001 stemte 70 procent af indvandrerne og 65 procent af efterkommerne ifølge Information.

Ifølge Yosef Bhatti, ph.d. og seniorforsker på KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, er det overraskende, at så få efterkommere stemmer. Scanpix/Marie Hald
Ifølge Yosef Bhatti, ph.d. og seniorforsker på KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, er det overraskende, at så få efterkommere stemmer. Scanpix/Marie Hald

København. Flere og flere indvandrere og efterkommere valgte at blive hjemme ved de seneste valg.

Det skriver Information på baggrund af en rapport fra Center for Valg og Partier ved Københavns Universitet, der har analyseret valgdeltagelsen ved det seneste folketingsvalg.

Ved folketingsvalget i 2001 stemte 70 procent af indvandrerne og 65 procent af efterkommerne ifølge Information. I 2015 var stemmeprocenten faldet til 66 procent for indvandrere og 53 procent for efterkommere.

Yosef Bhatti, ph.d. og seniorforsker på Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, har været med til at lave undersøgelsen. Og han er overrasket over resultatet.

- Forskellen i personer med dansk oprindelse og nydanskeres stemmeprocent ved folketingsvalg er blevet større, og efterkommerne halter endnu mere efter, end de gjorde før.

- Det er overraskende, da man skulle tro, at tingene udviklede sig til det bedre med tiden, men det er der ikke noget, der tyder på. Set fra et demokratisk perspektiv er det ret bekymrende, siger han til Information.

Særligt kommer det bag på ham, at valgdeltagelsen for efterkommere også er så lav.

- Det er måske ikke så underligt, at indvandrere stemmer i mindre grad end etniske danskere. Men at det ikke går bedre for efterkommerne, er virkelig kommet bag på mig. De er jo født, opvokset og har gået i skole i Danmark, siger Yosef Bhatti til Information.

Ved folketingsvalget i 2015 lå valgdeltagelsen hos efterkommere af ikkevestlige indvandrere eksempelvis hele 30 procentpoint under stemmeprocenten hos de jævnaldrende etniske danskere, skriver Information.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.