Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Flere danske kaserner står til lukning

Det vil med al sandsynlighed koste flere danske kaserner livet, at politikerne vil høvle 2,7 milliarder kroner af forsvarets budget. Værnepligten ser til gengæld ud til at overleve spareøvelsen.

Gothersgade Kaserne i København - her under Den Kongelige Livgardes årsparade i 2011.
Gothersgade Kaserne i København - her under Den Kongelige Livgardes årsparade i 2011.

Der bliver ikke pillet ved værnepligten. Til gengæld vil det formentlig betyde kasernelukninger, at der skal høvles 2,7 milliarder kroner af forsvarets budget.

Det er situationen, efter partierne bag forsvarsforliget mandag var til møde hos forsvarsminister Nick Hækkerup (S) for at komme nærmere ind på, hvor man kan høvle af forsvarets budget.

- Vi skal ikke nedlægge kaserner bare for at nedlægge kaserner. Men vi skal have et forsvar, der er moderne og kan det, som det danske forsvar skal kunne, og hvis vi gør det, vil der være nogle etablissementer, der bliver tilovers, fordi vi har så mange kaserner, som vi har i øjeblikket, siger Nick Hækkerup.

Han vil dog hverken sætte navn eller antal på kasernerne.

- Det, der er afgørende, er ikke at pege et antal ud og sige: »De skal væk«. Det, der er afgørende, er, at vores kaserner og øvelsesarealer skal være sådan, at de tjener hæren, søværnet og flyvevåbnet bedst muligt, siger Nick Hækkerup.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er heller ikke afvisende over for kasernelukninger.

- Vi synes, det er vigtigt at se på, om kasernestrukturen er, som den skal være. Vi er åbne over for at diskutere det, siger han.

Det samme er meldingen fra de Konservative.

- Vi har ikke fra de Konservatives side lagt os fast på, hvad det er for kaserner, der skal lukkes, hvis der er nogle, der skal lukkes. Det, der er afgørende, er, at vi har et forsvar, der stadigvæk har en operationel kapacitet, så vi kan bruge forsvaret internationalt, siger forsvarsordfører Lene Espersen (K).

Besparelsen på 2,7 milliarder kroner kommer fra den skatteaftale, som regeringen inden sommerferien indgik med Venstre og de Konservative. Her skal en del af finansieringen findes gennem besparelser i forsvaret.

Dansk Folkeparti er ikke begejstret for udsigten til at skulle spare 2,7 milliarder kroner i forsvaret, men der kan ske effektiviseringer, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

- Der er kommet en række analyser, der påpeger, at der er nogle steder, man kan effektivisere og rationalisere, og det synes jeg, man skal se på meget alvorligt, siger hun.

Regeringen lagde i sit udspil op til, at en del af besparelsen skal findes ved at afskaffe værnepligten, men det forslag har både Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti fejet af bordet.

- Vi har diskuteret det før i forligskredsen, og derfor er jeg også helt overbevist om, at regeringen selvfølgelig lytter, så vi kan finde de 2,7 milliarder kroner på en mere intelligent måde, siger Troels Lund Poulsen.

SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, kalder ellers værnepligten en lavthængende frugt.

- Værnepligten er forældet. Den hører til i en svunden tid. Danmark er ikke længere truet militært, og samtidigt er der så mange frivillige, at der er ikke er meget pligt over det mere, siger han.

Nick Hækkerup erkender, at værnepligten er en knast i forhandlingerne.

- Selv en blind mand kan se, at værnepligten er et af de områder, hvor der er uenigheder, siger han.

Forsvarsministeren håber, at man kan lande en aftale hurtigst muligt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.