Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Finansministeriet: Færre får job hvis dagpenge hæves

Beskæftigelsen falder med 8400 personer, hvis dagpengene hæves med 15.000 kroner årligt, mener ministeriet.

Beskæftigelsen falder med 8400 personer, hvis dagpengene hæves med 15.000 kroner årligt, mener ministeriet.
Beskæftigelsen falder med 8400 personer, hvis dagpengene hæves med 15.000 kroner årligt, mener ministeriet.

Det er dyrt at hæve dagpengene. Beskæftigelsen falder med 8400 personer, hvis dagpengene årligt hæves med 15.000 kroner.

Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V) i et svar til finansordfører Joachim B. Olsen (LA).

80.000 ledige fik dagpenge i december 2017. De fik i gennemsnit 92 procent af den højeste dagpengesats på 18.633 kroner om måneden.

I 2019 øges de offentlige udgifter med 170 millioner kroner, hvis dagpengene årligt hæves med 5000 kroner. Dette minus vokser til 610 millioner kroner, hvis satsen hæves med 15.000 kroner.

I 2025 vil beløbet vokse til henholdsvis 930 millioner kroner og 2,8 milliarder kroner.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos advarer mod et fald i beskæftigelsen.

»Det vi ikke være min anbefaling, at man hæver dagpengesatsen igen. Det vil trække hænder ud af arbejdsmarkedet,« siger Mads Lundby Hansen.

I weekenden advarede overvismand Michael Svarer, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, i DR Nyheder om, at dagpengenes værdi fortsat falder for en gennemsnitlig dansk lønmodtager.

I 1980 udgjorde dagpenge to tredjedele - 63 procent -af industriens gennemsnitsløn. Nu udgør dagpenge under halvdelen - 47 procent - af en gennemsnitsløn.

Og i 2025 vil dagpenge kun udgøre 44 procent af industriens gennemsnitsløn. Det viser Det Økonomiske Råds beregning af tal fra Danmarks Statistik.

»Over en årrække er dagpengenes kompensationsgrad, altså hvor stor en del af lønnen, man får, hvis man mister sit job, faldet,« sagde Michael Svarer.

»Den generelle arbejdsløshedsforsikring for en gennemsnitsarbejder er simpelthen faldet,« sagde Svarer.

Mads Lundby Hansen frygter ikke, at dagpengeniveauet skader det velorganiserede danske arbejdsmarked.

Spørgsmål: Vil færre ikke organisere sig fagligt, hvis de får mindre ud af det?

»Nogle mener, at fagforeninger vil kræver længere opsigelsesvarsler, hvis man reducerer dagpengene. Det, tror jeg, er en relativt tom trussel,« siger Mads Lundby Hansen.

»Så kan det danske arbejdsmarked få den spanske syge, hvor det er meget dyrt at komme af med ansatte. Så får man ofte en høj ungdomsarbejdsløshed.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.